četvrtak, 16. veljače 2012.

Urični artritis ( arthritis urica )

Urični artritis ili giht predstavlja oboljenje uzrokovano poremećajem metabolizma mokraćne kiseline.

Uvod
Poznata kao bolest kraljeva i kralj bolesti, liječnici proučavaju giht koji je stoljećima izazivao patnje mnogih ljudi. Nekad strahovito bolan, giht se danas jednostavno kontrolira pravilnim liječenjem.

Što je to?
Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Opis bolesti
Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok. Rezultat je odlaganja igličastih kristala mokraćne kiseline u vezivnom tkivu zgloba, zglobnim prostorima, hrskavici, tetivama ili na svim navedenim mjestima. Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela. Normalno, mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminira se urinom. Kada tijelo povećava proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno mokraćne kiseline iz tijela, njena koncentracija u krvi se povećava. To stanje se zove hiperuricemija. Hiperuricemija nije bolest, i može postojati bez simptoma. Ipak, ako se stvore kristali mokraćne kiseline kao rezultat hiperuricemije, može se razviti giht.

Tko obolijeva?
Bolni napadi se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali prvi napad često pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena; ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi. Napadi gihta su prije bili povezivani sa pijenjem alkohola i visokim životnim standardom; to je bila svojevrsna "kazna" za lagodni stil života. Većina ljudi koji pate od gihta u današnje vrijeme su umjereni ljudi i imaju genetičku sklonost gihtu ili preduvjete zbog mnoštva drugih razloga. Ne moraju biti ludi za zabavom, proždrljivi ili alkoholičari da bi patili od gihta, iako preveliko uživanje u "blagodatima" života definitivno povećava rizik od bolesti.

Simptomi
Uobičajeni simptomi gihta su nagli napadi jake boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova. Obično je pogođen samo jedan zglob po napadu, posebno zglob palca na nozi, ali također može biti pogođen zglob koljena, članka na nozi, noga, ruka, zglob ruke, te lakat. Naslage mokraćne kiseline, nazvane tofi, mogu se pojaviti kao kvrge pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Kristali mokraćne kiseline također se mogu skupljati u bubrezima i uzrokovati bubrežne kamence.

Koji pregledi se mogu obaviti?
Standardni dijagnostički postupak za giht može uključivati anamnezu i fizikalni pregled, test krvi za hiperuricemiju i uzorak urina. Za definitivnu dijagnozu gihta potreban je uzorak zglobne (sinovijalne) tekućine iz pogođenog zgloba. Rendgenske snimke u nekim slučajevima daju dodatne informacije.

Liječenje
Iako nema lijeka, većina ljudi sa gihtom može ga držati pod kontrolom i voditi normalne živote. Liječenje se može sastojati iz jednog ili kombinacije postupaka.

Lijekovi
Nesteroidni antiinflamatorni (protuupalni) lijekovi (NSAIL) sprečavaju stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu i bol. Uzimaju se oralno uz visoki oprez pri doziranju sve dok postoje simptomi, te tri ili četiri dana poslije toga. Postoji mnogo NSAIL. Mogući izbor lijekova uključuje tenoksikam, diklofenak ili indometacin.

Kolhicin, derivat jesenskog šafrana, koristi se za liječenje gihta tisućama godina. Ovaj lijek olakšava bol i oticanje, te može pomoći u sprečavanju budućih napada. Iako je visoko efektivan, više nije prvi izbor liječnika zbog njegovih potencijalnih neugodnih nuspojava.
Ukoliko zakaže učinak NSAIL ili kolhicina, u uznapredovalom stupnju bolesti mogu se koristiti kortikosteroidi.

Alopurinol zaustavlja proizvodnju mokraćne kiseline i to je lijek koji se najčešće koristi u dugoročnom liječenju starijih pacijenata i onih sa visokim stupnjem izlučene mokraćne kiseline.

Promjene u prehrani
Neki ljudi mogu imati koristi ako reduciraju hranu bogatu purinom. To uključuje pivo i druge alkoholne napitke, inćune, sardine (u ulju), riblju ikru, haringe, kvasac, iznutrice (jetra, bubrezi), grahorice (na primjer, sušeni grah, grašak i sojina zrna), mesne prerađevine, bistre juhe, umake, gljive, špinat, šparoge, cvjetaču i perad.
Gubitak težine može pomoći smanjenju stupnja mokraćne kiseline kod ljudi prekomjerne težine.

Prognoza
Liječenje akutnih napada omogućuje ljudima da žive normalan život. Akutni oblik bolesti može se razviti u kroničnu bolest. Simptomi su općenito gori kod ljudi koji dobiju bolest prije tridesete. Također, budući da se mokraćna kiselina normalno eliminira putem bubrega, kronični giht može voditi formiranju bubrežnih kamenaca.

Prevencija

Opće smjernice za prevenciju od gihta
Izbjegavajte hranu bogatu purinima (vidi dijetnu listu). Što je veći sadržaj purina bit će proizvedeno više mokraćne kiseline u tijelu. Ako imate preveliku težinu, pokušajte postići svoju idealnu težinu kroz polagano, kontrolirano mršavljenje (maksimum 1 kg na tjedan). Brzi/nagli post nije preporučljiv jer može povećati količinu mokraćne kiseline i pogoršava giht. Izbjegavajte teške, bogate obroke sa visokim masnoćama i proteinskim sadržajem. Alkohol treba izbjegavati, posebno vino jer smeta izlučivanju mokraćne kiseline.

Dijetna lista
Zabranjeno
sadržaj bogat purinima
haringa, mesne prerađevine, dagnje, sardine, kvasac (pivski i pekarski)
alkohol: alkohol ne sadržava purine, ali ometa izlučivanje mokraćne kiseline
Izbjegavati
sadržaj bogat purinima; ne uzimati više od jedne stvari na tjedan.
inćuni, slanina, pileća juha, govedina, ovčetina, fazan, losos, kobasice, pastrva, puretina, teletina, srnetina, jastog, rakovi
Oprezno
umjeren sadržaj purina; ne više nego jedna stvar četiri puta tjedno
šparoga, bujon, mozak, cvjetača, piletina, pačetina, šunka, bubrezi, grah, leća, jetrena kobasica, gljive, ostrige, grašak, svinjetina, zečevina, ikra, špinat, jezik, fileki (kravlji i svinjski želuci), tuna, integralne pahuljice, kruh
Prihvatljivo
mali ili nepurinski sadržaji - često koliko želite
napici: čaj, kava, kakao, čokolada
karbonizirana bezalkoholna pića.
voćni sokovi
šećer, slatkiši
povrće: prihvatite one vrste navedene pod oprezno
povrtne i kremaste juhe (bez mesa).
maslac, masnoće svih vrsta (umjereno)
kruh (prihvatite integralni)
žitarice (prihvatite integralne)
sir: sve vrste (umjereno)
jaja
voće
mlijeko, sirutka, kondenzirano, zaslađeno
lješnjaci, orasi, kikiriki, maslac od kikirikija
Pijte puno tekućine (2 do 3 litre na dan) da bi se pomoglo ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege.

Oprez! Ako imate srčanu ili bubrežnu bolest, vaš liječnik može zahtijevati smanjenje unosa tekućine, i trebate se s njim konzultirati oko dozvoljene količine unosa tekućine.

izvor: ww.prirucnikbolesti.blogger.ba
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.