četvrtak, 9. veljače 2012.

Upala Ahilove tetive

Ahilova tetiva je najjača i najduža tetiva u ljudskom tijelu, jer mora podnijeti velike sile napora. Kao i sve ostalo, i ova tetiva može biti zahvaćena bolnim stanjem koja se naziva tendinitis.
Dva su mjesta na kojima se ono najčešće razvija - na hvatištu tetive za petnu kost i na njenoj sredini. Najčešći simptom je bol koja se razvija polako. U početku se bol pojavljuje tokom fizičke aktivnosti ili neposredno poslije nje. Kasnije, intenzitet boli se povećava, te je prisutna već na početku aktivnosti, a ne prolazi tokom odmora.


Jutarnja bol

Karakteristična je jutarnja bol koja može proći nakon razgibavanja ili hoda, dok se na samoj tetivi razvija vidljivo i opipljivo zadebljanje, bolno na dodir, a obuća ga dodatno iritira.

Ovo stanje najčešće je kod sportista koji se bave trčanjem i skokovima, ali i kod drugih ljudi. Problem treba ozbiljno shvatiti i brižljivo liječiti kako ne bi stanje postalo hronično.

Liječenje se obično započinje ledenim oblozima uz izbjegavanje pokreta koji izazivaju bolove (nije nužno potpuno mirovanje). Zatim se uključuju fizioterapijske metode, od elektroterapije, ultrazvuka, masaža, akupunkture, u cilju smanjenja upale na najmanju moguću mjeru, te istovremeno poboljšanja prokrvljenosti povrijeđenog dijela tetive.

Od velike važnosti u ovoj fazi liječenja je upravo kineziterapija, dakle vježbanje i to sa dva osnovna cilja. Prvi je poboljšanje fleksibilnosti (istezljivosti) tetive, dok je drugi jačanje mišića potkoljenice, te njihove izdržljivosti.

Vježbe balansa su od velike pomoći. Ukupno liječenje može trajati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, u zavisnosti od tipa i trajanja same upale.

Dobra kondicija

S obzirom na to da nije riječ o upali, već više o propadanju tkiva same tetive, fizioterapija ponekad nije dovoljna za uklanjanje svih simptoma, pa je, naročito u hroničnom stanju, potrebno više terapijskih metoda da bi se postigla bezbolna funkcija tetive.

Ortopedski ulošci i silikonski jastučići za petu mogu biti od pomoći jer smanjuju stres pri hodanju i trčanju. Operativno liječenje tendinopatija Ahilove tetive je rijetko i to tek ako su iscrpljene sve druge terapijske metode.

Izuzetno je važno da i poslije nestanka bolova treba održavati dobru kondiciju mišića i tetive da bi se izbjegle dodatne povrde. Kod sportista su važne kompenzacijske i dodatne vježbe, a kod onih koji se ne bave sportom jednostavno održavanje snage i fleksibilnosti.

Koji lijekovi

Kortizonske injekcije direktno u samu tetivu mogu naglo ukloniti bolove, ali i znatno povećati rizik od njenog puknuća, naročito kod sportista, te se stoga izbjegavaju. Analgetici se upotrebljavaju rijetko, a i tada samo dok period intenzivnih bolova ne prođe.

EGIDA

Operativno liječenje tendinopatija Ahilove tetive je rijetko i to tek ako su iscrpljene sve druge terapijske metode.

izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.