petak, 17. veljače 2012.

Tehnike relaksacije kod glavobolja

Da biste naučili kako da se što više opustite i na taj način izborite sa migrenama i glavoboljama, najpre treba da se što bolje upoznate sa svojim tehnikama disanja i da ih, po potrebi, promenite.

Kada je reč o vašim respiraornim navikama, znajte da na njih najviše utiču emocionalne promene. Osobe koje su često nervozne i uznemirene imaju naviku da, u tim trenucima, zadržavaju dah i govore piskavim glasom dok izdišu vazduh iz pluća. S druge strane, ljudi koji su depresivni imaju naviku da, dok pričaju, često uzdišu i govore tihim glasom.
Reći ćemo nešto više o vežbama za opuštanje koje vam mogu biti od pomoći kada se susretnete sa glavoboljama ili migrenama. Uvek se najpre postarajte da obezbedite sebi mesto koje je izolovano od mogućih smetnji, zatim zauzmite udoban položaj i ispraznite um od svih problematičnih misli.

Disanje u ritmu

Ukoliko vaše disanje karakterišu kratki i brzi uzdisaji i izdisaji, usporite ga tako što ćete preći na duge i sporije uzdisaje i izdisaje. Najpre udahnite sporije, a zatim podjednako polako i izdahnite vazduh. Možete takođe uposliti tehniku brojanja do pet pa onda udahnuti, a zatim brojte polako do pet dok izdišete. Dok izdišete vazduh polako, obratite takođe pažnju na to kako se vaše telo prirodno opušta. Samim tim što ste uvideli ovu promenu, još više ćete se opustiti.

Duboko disanje

Usredsredite se na zamišljenu tačku baš ispod pupka. Koncentrišite se, dišite duboko i pustite da vazduh sam ispuni vaš trbuh, pa dopustite vazduhu da nastavi sa kretanjem nagore, a zatim izdahnite. Sa svakim sledećim dugim i sporim izdisajem doći će i osećaj opuštenosti.

Vizuelno disanje

Pronađite sebi udobno mesto na kome ćete moći da se opustite, zatvorite oči i kombinujete sporo disanje sa svojom maštom. Zamislite kako vas polako obuzima opuštenost, a napetost napušta vaše telo. Dišite duboko, ali prirodnim ritmom i zamislite kako vam vazduh ulazi kroz nozdrve, odlazi u pluća i polako ispunjava i širi vaša pluća i trbuh. Zatim zamislite isto to, primenjujući tehniku na izdisaj. Nastavite sa ovakvim disanjem, s tim što svaki naredni put kada uhvatite dah i udahnete, zamislite kako "udišete opuštenost", a prilikom svakog izdisaja zamislite kako se oslobađate i izbacujete iz sebe napetost.

Opustite se uz muziku

Radi što boljeg efekta i lakšeg opuštanja, pokušajte sa kombinovanjem vežbi za disanje i svoje omiljene muzike. Izaberite muziku za koju znate da vam uvek podiže raspoloženje ili onu za koju znate da će vas sigurno opustiti i smiriti. Nekim ljudima je lakše da se opuste tako što slušaju kompilacije koje su snimljene posebno za tu svrhu, a koje kombinuju muziku zajedno sa detaljnim uputstvom kako se opustiti, korak po korak.

Izvori: www.serbianforum.org
Zdravlje

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.