srijeda, 15. veljače 2012.

Šta ugrožava naš imunitet?

Strah, zebnja i negativne misli snažniji su od virusa

Jeste li znali da svaki čovjek posjeduje maligne ćelije. Pitanje je samo imuniteta hoće li se one ispoljiti kao karcinom ili će ih naš odbrambeni sistem pojesti.


Biološki, maligna ćelija živi u organizmu 9-15 godina prije kliničke manifestacije bolesti. Imuni sistem je u stanju identificirati ili uništiti strane ćelije, prihvatiti čak i presađeni organ ili ga odbaciti.

Čak 80 procenata ljudi na Zemlji ima jednu vrstu virusa, poznatog pod imenom Epstein virus, koji kod slabog imuniteta izaziva određeni tip leukemije.

Šta uništava imunitet

Da li ste primijetili da imate gripu kada ste neraspoloženi, depresivni ili ljuti? A znate li da u toku cijelog dana kroz naš mozak prođe od 60.000 do 100.000 različitih misli?

Pa ako misli ljutnje, srdžbe ili očaja ne eliminiramo u roku od dvije sekunde, pokrenuli smo, putem centra za emocije, niz endokrinih mehanizama koji će nam uništiti vlastiti imunitet.

Naime, centralni nervni sistem preko hipotalamusa, hipofize i autonomnog nervnog sistema utječe na imunitet. Ovi su mehanizmi vrlo osjetljivi na stres. Pokrenuti u krvi, dovode do lučenja kortikosteroida i kateholamina (adrenalin, noradrenalin), koji će pojesti bijela krvna zrnca i usloviti bolest.

A pogledajte šta nas čini bolesnima: potisnuta agresija, nezadovoljstvo na poslu i sa partnerom, atmosfera u kući. Zima i niske temperature samo su iritabilni momenat. Strah, zebnja i negativne misli snažniji su od virusa.

Svima je poznato da pretjerano pušenje, alkohol, potisnuta agresija, bezvoljnost, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i napetost uništavaju bijela krvna zrnca. Pola je posla završeno ako se takav organizam sretne s virusom.

Najvažnije ćelije u imunom sistemu su leukociti (T i B-limfociti), a da bi nas oni mogli braniti, moramo se sami o tome brinuti. Kako?

Šta nam je činiti

Treba se jednom dnevno oznojiti, trčati, plesati, fizički se aktivirati! Povećanjem tjelesne temperature šire se krvni sudovi pa je brži dotok limfocita na napadnuto mjesto. Jednom se dnevno treba obradovati, jednom dnevno zapjevati, hiljadu puta dnevno se nasmijati.

Naučno je potvrđeno da pjevanje pospješuje proizvodnju imunoglobulina u krvi (antitijela protiv bakterija, virusa). U evropskim klinikama za terapiju najtežih bolesti postoje instituti koji liječe pacijente muzikoterapijom.

Veća prokrvljenost tkiva kisikom stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Postoji i ozono terapija (oksigenacija organizma). Treba pokrenuti deponiranu krv u organizmu fizičkim zamorom.

Neophodna je i pravilna ishrana, jer naprimjer, 80 posto svih tumora probavnog trakta rezultat je nepravilne ishrane. Zdrav, neisprekidan, bez teških snova i dovoljno dug san bit je zdravog organizma.

A opuštanje (autogeni trening, meditacija, joga) ili druge tehnike, itekako mogu biti od koristi za psihu. Tako se postiže sinhronizacija akcionih potencijala mozga, što hrani, osnažuje cijeli organizam i čini temelj zdravlju.

Prepoznavanje virusa

Imuni sistem je zaštita organizma koji može prepoznati razne viruse, bakterije i parazite te ih progutati ne dozvoljavajući da od njih obolimo. Najčešće bolesti koje se jave usljed slabog imuniteta su: prehlade, alergijska oboljenja, autoimune bolesti i maligni tumori. Autoimune bolesti predstavljaju trećinu ukupno poznatih bolesti!


Višak imuniteta!

Postoje i bolesti koje nastaju zbog hiperimuniteta u tijelu izazivajući autoimuna oboljenja kada vlastiti organizam stvara autoantitijela, kao da je u pitanju strano tijelo (antigen). U ove se bolesti ubrajaju gušavost, akutni tireoiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, psorijaza, perniciozna anemija... Čak je i shizofrenija autoimuno oboljenje.

izvor: ljepotaizdravlje.bloger.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.