srijeda, 15. veljače 2012.

Šta izaziva opadanje kose?

1. Poremećaj rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (hipofiza, nadbubrežna i štitna žlijezda). Jedan od uzroka može biti i bolest jajnika.


2. Bolest - infekcija i povišena temperatura, primjerice, upala pluća, šarlah, tuberkuloza... Uzrok mogu biti i hronične bolesti poput šećerne, autoimunih i malignih.

3. Manjak vitamina i minerala - snižena vrijednost željeza, bakra i cinka u krvi.

4. Utjecaj lijekova - citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, antikoagulanti (npr. heparin), blokatori betareceptora, lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, alopurinol, cimetidin.

5. Zračenje - rendgensko zračenje (prolazno i trajno ispadanje).

6. Stres - nakon operativnih zahvata i velikih nesreća.

7. Mehanička oštećenja - trajna zategnutost kose i vezanje u rep, nošenje tereta na glavi.


Tok opadanja je periodičan, što znači da se izmjenjuju faze pojačanog i normalnog ispadanja vlasi. Glavni razlozi pojačanog ispadanja kose kod žena vezani su, međutim, uz  prehranu, kao i hormonski status u određeno doba života žene (trudnoća, upotreba kontraceptiva, menopauza) i obično ih je lako otkriti.

Ako muškarac primijeti pojačano ispadanje kose ili taj problem ima već neko vrijeme, savjet je da odmah počne s nekim od tretmana protiv ispadanja kose.
Ako ženi kosa ispada duže od dva mjeseca, obavezno treba posjetiti dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok.

izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.