ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Snažne emocije mogu da poremete menstrualni ciklus


Da, istina je: patnja (ali ne samo ona ljubavna) i stres mogu da ubrzaju kazaljke biološkog časovnika koji reguliše menstrualni ciklus. Kraj ljubavne veze, gubitak drage osobe, tenzije na poslu i mnoge druge stresne situacijemogu da skrate ciklus sa uobičajnih 28 na 24 dana, pokazuju istraživanja objavljena u američkoj naučnoj reviji. Jak i dugotrajan stres, može izazvati čak i gubitak menstruacije. Takođe, prekookeanska putovanja, pa i dolazak proleća mogu poremetiti ciklus i prouzrokovati izostanak menstruacije. Klimatske promene predstavljaju stres za organizam, naročito kod metereopata. Srećom, poremećaj ciklusa izazvan vremenskim promenama ne traje duže od tridesetak dana i već narodnog meseca biološki časovnik se vraća u normalu, a ciklus stabilizuje.

Zašto dolazi do poremećaja biološkog ciklusa? Zbog »pobune hormona«. Stresne situacije, naime, pospešuju lučenje nekih hormona (kortizola, dopamina i prolaktina) a organizam to tumači kao upozorenje da trenutak nije povoljan za začetak novog života. Ta »poruka« stiže do hipotalamusa koji potom izdaje komandu za blokadu ovulacije. Hipotalamus je inače u direktnoj vezi sa limbičkim sistemom (delom mozga koji upravlja emocijama) što znači da je »dobro obavešten« o emotivnoj (ne)stabilnosti žene. Istovremeno on upravlja menstrualnim ciklusom delujući na hipofizu, žlezdu koja stimuliše proizvodnju estrogena i progesterona, hormona koji regulišu ciklus. Ukoliko se desi da organizam pošalje signal da iz nekog razloga nije spreman za oplodnju, hipotalamus blokira hipofizu izazivajući kašnjenje ili privremeni izostanak menstruacije.

Do poremećaja menstrualnog ciklusa može doći i zbog usporenog rada tiroidne žlezde. U tom slučaju, pojavljuju se i drugi simptomi koji ukazuju na hipotireozu, kao na primer: gojaznost, umor, suva koža, loše raspoloženje, iznenadni pad koncentracije, slabije pamćenje.

Lečenje. Ukoliko je do poremećaja ciklusa došlo zbog stresa, jedini lek jeste uspostavljanje psihofizičke ravnoteže. Unutrašnja napetost se može smanjiti vežbama za opuštanje, joga vežbama ili psihoterapijom. Ukoliko je ciklus stalno neredovan, treba zatražiti stručnu pomoć. Tek nakon ginekološkog pregleda i analize nivoa hormona, lekar može da preporuči odgovarajuću hormonalnu terapiju.


http://www.tvorac-grada.com/forum/
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.