ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Simptomi raka jajnika


Rak jajnika, tzv. "tihi ubica", ima vrlo izražene simptome i bilo bi ga vrlo lako otkriti kad bi lekari i pacijenti znali šta moraju da traže.
Nadutost, bol u području karlice i česta potreba za mokrenjem, koje neki povezuju s menstruacijom, mogu biti i znak tumora jajnika, posebno ako su simptomi oštri, česti i ako se javljaju istvremeno, kažu naučnici.

Važnost rane dijagnoze pokazuje i petogodišnja stopa preživljavanja koja se približava 90% ako se bolest rano dijagnostikuje, za razliku od 20% ako se dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi, pokazalo je istraživanje koju je objavio Journal of the American Medical Association.

Upoređivanje žena obolelih od malignog tumora sa zdravim ženama koje su dolazile na pregled u istom šestomesečnom razdoblju 2001., pokazala je da su žene obolele od raka češće patile od nadutosti, bolova u karlici i česte potrebe za mokrenjem.

Bolovi u leđima, zatvor i umor bili su česti simptomi, ali nisu povezani s rakom.

"Velika je razlika u tome što simptomi na koje upozoravaju zdrave žene nisu tako teški i ređe se javljaju nego u žena oboljelih od raka jajnika", napisala je autorka istraživanja Barbara Goff s medicinskog fakulteta univerziteta Washington u Seattleu.

"Usto, kod žena obolelih od raka jajnika simptomi se češće javljaju odjednom, a takve žene istovremeno pate od nekoliko simptoma".


Kod žena koje dnevno konzumiraju 2 čaše vina smanjena je mogućnost oboljevanja od raka jajnika, izvijestili su australijski naučnici.

Istraživanje su, na 1500 pacijentkinja, sproveli naučnici Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu, a njegovi su rezultati pokazali da dnevno konzumiranje određene količine alkohola (najbolji učinak ima vino) smanjuje mogućnost oboljevanja od raka jajnika.

Naučnica Peni Veb izjavila je kako je istraživanje pokazalo da žene koje konzumiraju umerenu količinu, prema njenim rečima 2 čaše, po mogućnosti crnog vina dnevno, ređe oboljevaju od raka jajnika od žena koje uopšte ne konzumiraju alkohol. 


http://www.tvorac-grada.com/forum/
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.