ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Samopregled dojke

Kako izvesti samopregled dojke ?

Mesečni samopregled dojke uključuje gledanje i opipavanje celih grudi i njihove okoline. Redosled koraka u samopregledu nije bitan, ali je bitno da se svaki korak izvede. Žena prilikom pregleda treba da koristi jagodice, a ne vrhove, tri srednja prsta. Vreme potrebno za samopregled je individualno, zavisi od veličine i oblika dojki, ali obično traje 15 do 20 minuta. Samopregled treba raditi na isti način svakog meseca, obraćajući pažnju na cele dojke i predeo ispod pazuha, i upamtiti kako dojke izgledaju i kakav je osećaj na dodir. Neke žene čak vode i mali dnevnik svojih mesečnih samopregleda.


Obrasci kojih se treba pridržavati tokom samopregleda

Postoje tri različita obrasca samopregleda:
Vertikalni ili “gore – dole” obrazac, obuhvatajući cele grudi.
Spiralni ili prstenasti obrazac, praveći koncentrične krugove, počevši od spoljašnje ivice grudi sve do bradavica.
Klinasti obrazac, ka unutra a zatim ka spolja.
Žena treba da koristi tri različite jačine pritiska (slab, srednji i jači) i male “masirajuće” krugove tokom opipavanja grudi, koristeći pomenute obrasce. Ne treba podizati prste sa grudi tokom opipavanja da se slučajno ne bi propustio neki deo dojke.
Samopregled radite na sigurnom mestu, kada Vas niko ne uznemirava. Tako ćete moći da se u potpunosti skoncentrišete na pregled. Samopregled se radi u toploj prostoriji ili tokom tuširanja toplom vodom da bi tkivo dojke bilo potpuno relaksirano i lakše za opipavanje. Hladnoća ili hladan tuš uzrokuju kontrakciju dojki i bradavica i otežavaju pregled.
Neke žene stavljaju bebi puder ili talk na kožu dojke da bi smanjile trenje i dozvolile prstima da se lakše kreću preko kože. Druge samopregled rade ispod toplog tuša umesto pred ogledalom. Nasapunjenim prstima se smanjuje trenje i olakšano je prepoznavanje promena na dojkama.
Svaki čvorić koji se pipa duže vreme na dojci ili druga promena na dojci i bradavici treba se prijaviti lekaru što je pre moguće.

Regije koje treba pregledati sa posebnom pažnjom

Važno je da se vrlo temeljno pregleda cela oblast oko dojke i dojka svakog meseca:
spolja: pazuh do ključne kosti i ispod dojke
u sredini: samu dojku
unutra: regiju bradavice
Kanceri se češće javljaju u pojedinim regijama dojke. Otprilike polovina kancera se javlja u spoljašnjem gornjem delu dojke, bližem pazuhu. Neki lekari nazivaju ovaj deo “repom dojke” i insistiraju da ga žene sa izuzetnom pažnjom pregledaju.

Približni procenti javljanja kancera dojke u svakoj regiji:

41% u gornjem spoljašnjem kvadrantu
14% u gornjem unutrašnjem kvadrantu
5% u donjem unutrašnjem kvadrantu
34% centralna regija iza bradavice
6% u donjem spoljašnjem kvadrantu


Samopregled ispred ogledala

Uspravan položaj tela može da doprinese lakšem pregledanju gornjih i spoljašnjih delova dojki i pazuha, zato samopregled dojki treba, ako je to moguće, raditi stojeći. Poželjno je da posmatranje dojki u ogledalu radite na dobro osvetljenom mestu. Najbolje rešenje je visoko ogledalo na zidu. Dok stojite ispred ogledala, svucite se do struka.

Postavite ruke pored tela. Pogledajte da li dojke imaju neke promene u veličini, obliku ili položaju, da li postoje ulegnuća ili nabori kože, da li su bradavice ulegle ili promenjenog oblika, druge promene na bradavicama, crvenilo, otok ili druge nepravilnosti. Onda ponovite proces podbočeni. Sagnite se napred sa rukama na bokovima i gledajte da li postoje nepravilnosti.


Podignite ruke iznad i iza glave. Okrenite se prvo na jednu pa na drugu stranu da vidite dojke iz profila. Pogledajte da li postoje neke promene u simetriji desne i leve dojke. Imajte na umu da je često normalno za ženu da je jedna dojka veća ili drugačijeg oblika od druge.

Opipajte svaku dojku pojedinačno i zapazite da li postoje neki novi čvorići ili neke druge promene i nepravilnosti. Koristite jagodice prstiju, ne vrhove i obavite pregled prema gore opisanim obrascima (gore – dole, spiralni, klinasti). Obavezno pregledajte i bradavicu.Najpre je stisnite i pogledajte da li ima sekreta. Onda pritisnite bradavicu duboko u areol bradavice. Obratite pažnju da li postoji neuobičajen otpor, čvrstina ili čvor ispod bradavice.

Dok stojite, opipajte i pazušne limfne žlezde. Normalno su veličine malog zrna pasulja. Ponekad limfne žlezde mogu biti uvećane, ali zbog neke infekcije, a ne kancera. Ali, njihovo uvećanje može biti uslovljeno razvojem kanceroznog procesa. Kao i pojavu čvorića i drugih promena na bradavici, i uvećanje limfnih žlezda treba biti prijavljeno lekaru. 


Samopregled u ležećem položaju

Posle samopregleda dojki u stojećem stavu, treba uraditi i u ležećem. Koriste se pomenuti obrasci. Ako žena ima nekih pitanja u vezi sa izvođenjem samopregleda, treba da ih postavi svom lekaru.

Lezite sa jastukom ili savijenim peškirom ispod desnog ramena i stavite desnu ruku iza glave. Pregledajte celu dojku i predeo pazuha koristeći jagodice tri srednja prsta leve ruke i probajte da osetite da li ima čvorića, promena i drugih neregularnosti na desnoj dojci. Pritisnite dovoljno jako i upamtite kakav je osećaj pod prstima. Čvršća ivica na donjoj krivini obe dojke je normalna. Ponovite proceduru i na levoj dojci koristeći jagodice prstiju desne ruke.
Dok izvodite samopregled ležeći, opet proverite bradavice da li ima promena i ne zaboravite da lagano stisnete bradavice da proverite da li ima nekog sekreta u mlečnom kanaliću. Upamtite da li ima promena u izgledu, konzistenciji, sekretu, da li se sekret pojavljuje spontano ili na pritisak, kakve je boje.

Sekret iz bradavica koji je zelene ili žute boje je obično normalan. Sekret koji je krvav, taman ili bistar i lepljiv je abnormalan (mada je utvrđeno da je i najsumljiviji sekret uzrokovan prisustvom nekanceronih promena kakvi su papilomi u mlečnim kanalima). U oko 10% slučajeva, sekret iz bradavice je porekla kancerozne lezije. Kod žena mlađih od 30 godina, ovaj procenat je manji. Ipak, svako trajnije pojavljivanje sekreta treba biti prijavljeno lekaru da se detaljnije ispita njegovo poreklo.Samopregled u toku tuširanja

Mnoge žene smatraju pregled u toku tuširanja mnogo boljim u odnosu na samopregled ispred ogledala ili ležeći, jer se koža dojke podmaže sapunom. Neke promene na koži se mnogo lakše pipaju kada je koža vlažna i nasapunjana.

Podignite desnu ruku iznad glave i savite je iza glave. Koristeći levu ruku, pregledajte desnu dojku koristeći opisane metode. Pipajte dojke pomoću jagodica tri srednja prsta, pomerajući ih u sve manjim krugovima od spolja ka bradavici. Pritiskajte nežno, proveravajući da li ima čvorića. Kada pregledate i bradavice, proverite da li ima sekreta. Ponovite pregled i na levoj dojci uz pomoć desne ruke. Obavezno pregledajte i predeo neposredno oko dojke i predeo ispod pazuha (jer sadrže tkivo dojke i limfne čvorove). http://www.tvorac-grada.com/forum/
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.