četvrtak, 9. veljače 2012.

Prva pomoć kod trovanja

U kući se najčešće događaj u ova otrovanja : otrovanje rasvjetnim plinom i ugljičnim monoksidom od nedogorjelog ugljena, u konobama, podrumima i bunarima, zatim otrovanje alkoholom i metilnim alkoholom , otrovanje kiselinama i lužinama te otrovanje mišomorom . Zaštita od neopreznog pristupa otrovima jesu : briga da oni ne budu dostupni djeci i duševno neuravnoteženim osobama, pažljivo pripremanje hrane i njeno čuvanje od zagađenja zaraznim klicama i radioaktivnim česticama. To su osnovna pravila kojima ćemo se sačuvati od otrovanja. Kad nastupi otrovanje, hitno ćemo poduzeti potrebne mjere.

U ZATROVANOJ PROSTORIJI gdje ima plina ili ugljičnog monoksida ne smije se paliti šibica ni pritiskati električno zvonce , jer može nastati snažna eksplozija. Spasilac će sa začepljenim nosom i ustima brzo prići prozorima i širom ih otvoriti ili razbiti, pa se odmah povući iz prostorije, zatim će udahnuti svježeg zraka i ponovo ući radi izvlačenja otrovane osobe kojoj se na svježem zraku daje umjetno disanje, ako je prestala disati. Pri izvlačenju iz bunara i podruma treba uvijek pomoć drugih osoba. Spasilac se veže konopom da bi se mogao odmah izvući ako se posumnja da se i on onesvijestio od otrova. Zbog toga treba s njim održavati vezu dozivanjem, da se kontrolira jeli još pri svijesti i jeli uspio doći do unesrećene osobe.

OTROVANJE OD UGRIZA OTROVNIH ŽIVOTINJA (zmija, škorpion, pauk) . Najpouzdaniji je lijek serum protiv zmijskog i škorpionskog ujeda. Ako ga nema pri ruci, treba mjesto ugriza rasjeći u križ sa dva dublja reza džepnim nožićem, koji se prije toga očisti na plamenu ili u vreloj vodi, zatim pustiti krv da obilno iscuri, staviti zavoj i poći liječniku . Protiv ujeda otrovnih pauka u našim je krajevima dovoljno staviti obloge od alkohola i piti jaku crnu kavu.

UGRIZ ŽIVOTINJE SUMNJIVE NA BJESNOĆU . To može biti pas, mačka, vuk, lisica, kuna, vjeverica. Ako se radi o domaćem psu, treba ga držati pod prismotrom 7-14 dana. Ako dotle ne ugine, nije bio bijesan. Ako je čovjeka ugrizla neka nepoznata životinja, treba ugriženu osobu smjesta odvesti liječniku na liječenje.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.