nedjelja, 12. veljače 2012.

Prva pomoć kod ozljeda glave i preloma kostiju

Ako je glava ranjena na tjemenu, gdje ima mnogo potkožnih žila, nastupa obilno krvarenje . Takvo se krvarenje najčešće dade zaustaviti običnim kompresivnim zavojem, samo je preporučljivo čistim škarama skratiti kosu oko same rane, da se kosa ne zalijepi uz ranu i ne očisti je .

LOM KOSTIJU LUBANJE i utiskivanje prelomljenih dijelova kosti u mozak može nastati ako je udarac bio jak. Takve su ozljede vrlo ozbiljne, one mogu teško oštetiti mozak i izazvati gubitak pokretljivosti pojedinih dijelova tijela ili druge ispade. Utisnute dijelove kosti ne smije vaditi nestručna osoba, nego se bolesnik mora odmah uputiti u bolnicu.

LOM BAZE LUBANJE zove se prijelom kostiju na dnu mozga, tj . u dubini lubanje. Poznaje se po modrim podljevima krvi, koji se nakon nekoliko sati pojave na raznim mjestima glave , već prema tome na kojem je mjestu pukla baza lubanje. Ako je lom nastao sprijeda, u tzv. prednjoj udubini lubanje, pomodrit će jedno ili oba oka, tj . gornja i donj a vjeđa oka. Ako je napukla baza u stražnjoj udobini, podljev krvi i modrice pojavit će se na potiljku, iza jednog ili oba uha, ako je napukla baza u sredini (u srednjoj udubini) , modrice će se pojaviti na tvrdom i mekom nepcu, što možemo vidjeti ako povrijeđenom pogledamo u otvorena lista.

OZLJEDE MOZGA nastaju često i bez loma kostiju lubanje . To su: potres mozga (ili komocija) i udarac (ili kontuzija) mozga . Potres mozga nastaje zbog jakog udarca. Ozlijeđeni se načas onesvijesti, ali nesvjestica brzo prestane pa će bez ikakvih ispada u kretanju, govoru, vidu i sluhu opet biti sposoban za kretanje . Jedino može za kraće vrijeme ostati glavobolja. Kontuzijom mozga dolazi do lakšeg izljeva krvi i prignječenja površine mozga na samom mjestu udara ili na suprotnoj strani lubanje . Nesvjestica se ne javlja odmah, nego nastupa postepeno, nakon  pola do 2 sata. Ona neće biti duboka kao pri lomu lubanje ili izljevu krvi u mozak ali može potrajati i nekoliko sati. Ozlijeđena se osoba ne smije kretati i raditi nekoliko dana. Ako se ozlijeđeni odmah onesvijesti, pa nesvjestica brzo prestane, ali se nakon nekoliko sati ponovo vrati, onda moramo pretpostaviti da se radilo o potresu i kontuziji mozga istovremeno.

POMOĆ OSOBI KOJOJ JE OZLIJEĐENA GLAVA. Ozlijeđenog treba položiti u postelju s uzdignutim uzglavljem i stavljati mu hladne obloge na glavu . Ako postoji rana, treba je, naravno, najprije previti, a obloge stavljati tako da se zavoj ne skvasi . Ako nastupi gubitak svijesti ili povraćanje (koje je vrlo česta pojava pri svim ozljedama lubanje), treba ozlijeđenog staviti u bočni položaj i paziti da se ne zaguši, a ako se nesvjestica produlji i ne iščezne brzo (tj. ako nastupi komatozno stanje), treba ga prevesti u bolnicu .

OZLJEDE KOSTIJU . Osim ozljeda lubanje , pri padu se događaju i povrede drugih dijelova kostura. To su prijelomi rebara, prij elomi ključne kosti, ruke, noge, kičme ili zdjelice . Svakako je najteža i najopasnija ozljeda kičme , jer kroz kičmu prolazi kičmena moždina, tj . snop živaca koji vežu mozak s donjim dijelovima tijela i mnogim po život važnim organima. Prekinućem kičmene moždine nastupa uzetost tih organa, što će u daljoj njezi takve osobe činiti vrlo velike poteškoće .

LOM ZDJELICE također je opasan jer pri tome nastane unutrašnje krvarenje ili ozljeda crijeva, mokraćnih organa ili ženskih spolnih organa. Zacjeljenje loma traje dugo i ostavlja trajne teškoće u kretanju .

LOM VRATA bedrene kosti najčešća je ozljeda starih ljudi, često sudbonosna po njihov život, jer u dubokoj starosti takav prijelom teško zacjeljuje , mnogi ostaju trajno vezani za postelju ili ostaju trajni invalidi, a često nastupa i smrt zbog šoka ili dugotrajnog dekubitusa.

POMOĆ NJEGOVATELJICE PRI OZLJEDI KOSTURA. Budući da se radi o potpuno nepokretnim osobama, treba obratiti veliku pažnju pokretanju i mijenjanju položaja bolesnika, održavanju njegove tjelesne čistoće i higijene. Potrebno mu je pomagati pri mokrenju i vršenju nužde i brinuti se da ne nastupi dekubitus.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.