srijeda, 15. veljače 2012.

Prirodno liječenje šećerne bolesti

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevinau organizmu (što se ispoljava tipičnim tegobama), a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa i organskih sistema.Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka obolenja, sa prevalencom u stalnom porastu (naročito u razvijenim zemljama sveta). To je posledica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost. Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koja zahvataju i pankreas, a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja.


Lečenje - recepti:

Veliki švajcarski prirodnjak paroh Kincle kaže: "Šećerna bolest prilično brzo može da se izleči upotrebom sledećih biljaka: 3 dela zečje stope (Geum urbanum), po jedan deo lista kupine i borovnice, 3 dela žute steže (Ro1ep Šaaigea), 2 dela suvih zelenih mahuna pasulja. "Sa četvrt litre vode popariti punu malu kašiku ove mešavine i tri minuta ostaviti da odstoji; dnevna količina je 1,5 do 2 litre.

Lekovito dejstvo lista borovnice zavisi od načina skupljanja. On sme da se skuplja samo pre nego što plod sazre. List borovnice, ukoliko se bere u pravo vreme, predstavlja klinički provereno sredstvo protiv šećerne bolesti. Smatra se dokazanim da mirtilin, koji se nalazi u listu borovnice pre nego što njen plod sazre, ne samo da smanjuje izlučivanje šećera nego može sasvim da izleči bolest. Zato se mirtilin iz lista borovnice s pravom naziva "biljnim insulinom". Uprkos ovim izvanrednim osobinama, lečenje čajem od lista borovnice ne sme se sprovoditi bez lekarske kontrole.

Za snižavanje nivoa šećera u krvi preporučuje se i celer. Stari narodni lek je i rasol od sirovog kiselog kupusa, kao i sveža mrkva, koju treba jesti svakoga dana. U iste svrhe može daposluže crni i beli luk, kada se stave na hleb.

Još jedan narodni lek: četiri velike kašike lista borovnice (list ubran pre nego što plod sazre!) pristavi se u dve litre hladne vode, pa se napola skuva. Pije se po jedna šolja triput dnevno.

I kopriva izvanredno utiče na gušteraču i svojim dejstvom snižava nivo šećera u krvi. Uzima se ekstrakt koprive, koji se može kupiti u apotekama, drogerijama i bio-radnjama.

S obzirom na to da korenom iđirota mogu da se izleče sva oboljenja gušterače, on pomaže i kod šećerne bolesti. Preko noći se u šolju hladne vode stavi ravna mala kašika korena iđirota, ujutro se lako ugreje, zatim procedi i pije po jedan gutljaj pre i posle jela, što je ukupno šest gutljaja dnevno. Svih ovih šest gutljaja čaja od korena iđirota veoma prijaju dijabetičaru.

Čaj od lista i izdanaka zove takođe može da se preporuči obolelima od šećerne bolesti. Zova spada među najstarije lekovite biljke koje se upotrebljavaju u narodnoj medicini.

Maslačak se na livadama i njivama bere u rano proleće, čim nikne.Treba ga odseći do korena, dobro oprati i upotrebiti kao prvu prolećnu salatu. Postoji maslačak sa sokom karakterističnim za zelenu travu i, druga vrsta, sa žućkastim mlečnim sokom. Ovaj drugi je prijatnijeg ukusa i topljiviji. U proleće, dijabetičari bi svakodnevno, u podne i uveče, trebalo da jedu ovu salatu. A onda, kada je krajem aprila i početkom maja maslačak u punom cvatu, za svakog dijabetičara je vreme da otpočne četvoronedeljnu kuru za snižavanje nivoa šećera u krvi. Stabljiku treba brati zajedno sa cvetom, oprati, i tek posle pranja odbaciti cvet. Ako dijabetičar jede 10 do 15 stabljika maslačka dnevno, može računati na potpuno normalizovanje nivoa šećera. U početku,stabljike imaju nagorak ukus, ali on kasnije nestaje.

Bela imela takođe pozitivno utiče na gušteraču, te stalnom upotrebom čaja od ove biljke postepeno nestaje uzrok nastanka šećerne bolesti. Imela se preko noći drži potopljena u hladnoj vodi. U početku, potrebna je količina od tri šolje hladne vode i tri pune male kašike imele. Posle nekoliko nedelja, dovoljne su dve šolje, a nakon izvesnog vremena, jedna sa jednom kašičicom imele. U jednom razdoblju proleća, kada za dijabetičare ima i drugog svežeg povrća, čaj od imele uopšte ne treba piti. Ovu lekovitu biljku treba skupljati od početka oktobra do početka decembra, u aprilu i maju, jer je samo tada lekovita. Najlekovitija je ona koja raste na hrastu i na topoli, ali su delotvorne i imele sa jela i sa voćaka. Stabljiku i cvet iseći nasitno. Bele bobice imele se ne smeju upotrebiti za čaj! Pošto i naš mnogo hvaljen šveden biter pozitivno utiče na gušteraču, pa čak je može i izlečiti, dijabetičari treba da koriste i ove kapi. Uzimaju se tri puta na dan - po jedna puna mala kašika, s malo biljnog čaja. Zbog njihovog dubinskog delovanja, poželjno je jednom mesečno upotrebitiih i za oblog, koji se na gušterači drži četiri sata.

Koren vodopije dijabetičari mogu da koriste kao odlično dijetalno povrće. On se, slično endiviji, dobro opere pod mlazom vode, jer se time ublažava gorčina njegovog ukusa. Uostalom, čaj od cvetova i stabljika vodopije daje dobre rezultate i kod gojaznosti. Za mršavljenje, dnevno piti dve šolje ovoga čaja.

I isceđeni sok svežeg krastavca utiče na snižavanje nivoa šećera u krvi, pa se i on preporučuje dijabetičarima.

Gavez takođe spada među izvanredno dijetalno povrće, isto kao i špargla. Zbog neznatne količine ugljenih hidrata, ovo povrće je idealna dijetalna hrana za dijabetičare. Može se pripremati s dosta masti i prezle a da to bolesniku ne naškodi. Crni koren se za upotrebu u kuhinji gaji u povrtnjaku i nije identičan sa gavezom, koji je poznat i pod ovim nazivom.

Zeleni praziluk je veoma dobar za dijabetičare. Treba ga jesti svakoga dana za večeru, sitno isečenog sve do vrhova perja, na hlebu. Salatu od praziluka poželjno je služiti i uz ručak. Napitak veoma prijatnog ukusa može se pripremiti na sledeći način: 500 g praziluka, sitno isečenog sve do zelenih vrhova, preliti sa 0,7 l suvog belog vina, poklopiti i ostaviti da stoji 24 sata. Posle toga procediti i usuti u bocu, pa ujutro i uveče piti po jedan gutljaj. Čvrsti ostaci mogu da se jedu namazani na hleb.

Tri velike glavice belog luka izgnječiti i staviti u litarsku bocu, nasuti prirodne rakije od žita i ostaviti da odstoji 10 do 14 dana. Svakoga jutra, pre doručka, uzeti jednu malu kašiku ovoga vina.
List crnog duda, ljuske od mahuna (naročito konci), dragušac, list koprive - u podjednakim delovima, dobro pomešati i od te mešavine 1 kašiku kuvati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne sme se sladiti.

Koren maslačka – jedna kašika, brezovog lišća – 3 kašike, bele gorušice (slačica) – jedna kašičica, ljuske od mahune - 2 kašike. Sve se dobro pomeša i od te mešavine jedna kašika se prelije sa 3 decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji pola sata. Nakon toga dnevno piti po nekoliko šolja.

Kantarion, ljuske od mahuna, list crnog duda – u jednakim delovima dobro pomešati i od te mešavine1 kašiku kuvati 3 minute u 3 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocediti i piti triput dnevno po jednu šolju pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. Ne sme se sladiti.

Kukuruzna svila - 5 kašika, đurđevak – jedna kašika, list breze - 6 kašika. Sve dobro pomešati i od te mešavine nepunu kašiku staviti u 3 decilitra vode i 2 minute kuvati. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta, zatim ocediti i piti triput dnevno pre jela.

U proleće sve dok dragušac (Nasturtium officinale) ne ostari, treba ga jesti u obliku salate uz svako jelo.
Četvrt litre vina pomešati sa četrvt litre vode i u tu tekućinu staviti 20 g usitnjenog korena od steže (Potentitla anserina) . To neka stoji 12 sati. Zatim kuvati 15 minuta, procediti i piti svakih pola ili sat - po jednu kašiku.

Plod divlje ruže (šipka) - 30 g, pržiti (ali ne i prepržiti). Zatim samleti ili u avanu stući i preliti litrom vode. To kuvati tiho dok se ne ukuva na polovinu. U taj čaj staviti malo meda i soka od jednog limuna. Taj se čaj pije pomalo preko celog dana. Kod glavnog obroka, u podne, piti cijelu šolju i leći u krevet; toplo se pokriti. Ako se bolesnik oznoji, treba u pola vode i pola sirća namočiti lanenu krpu ili sunđer pa istrljati i oprati gornji deo tela. Ne brisati se. Obući rublje pa opet malo prileći. Kao dijetu treba jesti: kuvanu pšenicu, prekrupu od zobi, ječam, krto meso, hleb od oraha ili lešnika. Od voća: višnje, zrele plodove zove - mogu se uzimati sa čašom jabukovače. Grožđe ne jesti.

Korijen i list peršuna dobro oprati, koren naribati kao ren, a lišće sitno izrezati i sve zajedno sa šoljom kiselog mleka ili jogurta pomešati i popiti. Pije se svake večeri pre spavanja.

Kod šećerne bolesti uzmu se 4 kašike lišća borovnice na pola litre vode i kuva dok se ne ukuva do polovine. Pola se popije pre obroka, a druga polovina uveče pre spavanja.

50 g lista crnog duda (smrvljenog) preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 8-10 sati uz češće mešanje. Pije se umesto vode.

Dobro izmešati 60 g borovnice (list) i 100 g ljuske od pasulja. Od toga uzeti 2 kašike i kuvati u 3 decilitra vode. Kuvati dok se voda ne smanji na 1 trećinu. Pije se po jedna čašica u dva navrata pre jela.

Izvori: www.serbianforum.org
ifastanet

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.