subota, 11. veljače 2012.

Prednosti operacija bez uspavljivanja

Trend moderne hirurgije je obavljanje operativnih procedura u ambulanti. Kada god je to moguće, zahvat treba izvesti ambulantno, bez hospitalizacije pacijenata. Ova praksa osobito je prisutna na Zapadu i to pretežno zbog visoke cijene bolničkog liječenja. U takvim slučajevima obično se koristi lokalna anestezija.

Ipak, većina pacijenata suočenih s operacijom pita hirurga u kojoj će anesteziji zahvat biti izveden. Praksa pokazuje da većina pacijenata nije dovoljno upoznata s mogućnostima, prednostima i eventualnim komplikacijama lokalne anestezije.

Lokalna anestezija izaziva prekid provođenja nadražaja u jednom dijelu perifernog nervnog sistema, što rezultira neosjetljivošću na mjestu primjene.

Povrede kože i tetiva

Pacijent ne osjeća bol u operativnom području, mada može osjećati da se nešto događa s njegovim tijelom. Današnji lokalni anestetici amidnog tipa ne dovode do alergijskih reakcija.

Mogućnosti lokalne anestezije su velike, jer je veliki broj operativnih zahvata izvodljiv bez uspavljivanja. Primjer su operacije kod povreda kože, tetiva, čak i koštanog sistema šake.

U estetskoj hirurgiji mnogo operacija moguće je izvesti u lokalnoj anesteziji: operacije ćelavosti, uljepšavanje kapaka (blefaroplastika), operacije nosa, zatezanja lica (facelift), povećanje grudi, manje liposukcije, odstranjivanje tetovaža ili ožiljaka.

Lokalna anestezija je posebno korisna za pacijente koji imaju tumor na koži ili  preponsku kilu, a loš im je internistički nalaz. U tom slučaju uspavljivanje može biti vrlo rizično, čak može ugroziti i život pacijenta. Mnoge tumore, pa čak i one velikih dimenzija, moguće je odstraniti u lokalnoj anesteziji koja je sigurnija od opće.

Najčešće psihogene reakcije

Komplikacije lokalne anestezije mogu nastati u dobro prokrvljenim tkivima, organima u kojima je apsorbcija anestetika brza ili kada liječnik nenamjerno  ubrizga veću količinu supstance u krvni sud. Nakon ubrizgavanja anestetika, pacijent može osjetiti uznemirenost, vizuelne i auditorne smetnje, drhtanje, rijetko i konvulzije zbog podražaja kore velikog mozga.

Mogući su nadražaji respiratornog i vazomotornog centra, kao i promjena ritma i brzine disanja, ubrzanje pulsa, povećanje krvnog pritiska, mučnina i povraćanje zbog podražaja u produženoj moždini koja se nalazi bliže vratnoj kičmi. Ipak, najčešće su psihogene reakcije.

Strah i bol mogu dovesti do vazomotornih poremećaja: bljedosti, povraćanja, pada krvnog pritiska, promjene pulsa, znojenja, gubitka svijesti, drhtavice i konvulzija. Zato je nadzor anesteziologa nad pacijentom vrlo važan.

Obavezne pretrage

Pacijenti i za lokalnu anesteziju trebaju obaviti osnovne laboratorijske analize, snimiti srce (EKG), kao i internistički pregled. Također, dužnost liječnika je objasniti tok procedure osobi koju će operirati i moguće komplikacije.

Ko treba biti oprezan

Lokalni anestetik nije uvijek najbolje rješenje za osobe kod kojih su snižene vrijednosti holinesteraza ili koje imaju insuficijenciju bubrega i jetre (usporena razgradnja i izlučivanje).

Komplikacije lokalne anestezije mogu nastati u dobro prokrvljenim tkivima, organima u kojima je apsorbcija anestetika brza ili kada liječnik nenamjerno  ubrizga veću količinu supstance u krvni sud.

izvor: ljepotaizdravlje.bloger.hr

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.