četvrtak, 9. veljače 2012.

Povraćanje, uzroci i prva pomoć

Povraćanje izazivaju razni uzroci. Ono nastaje zbog nekih oboljenja samog želuca (npr. katar, čir i rak želuca). Nadalje , povraćanje može biti izazvano nadražajem potrbušnice, npr. pri zapletaju crijeva, raku, upali žučnog mjehura, upali slijepog crijeva, upali žlijezde gušterače , raznim povredama trbuha i pri unutrašnjem krvarenju. 
Osim toga, mnoga otrovanja izazivaju teško povraćanje, tako otrovanje hranom , nekim bojnim otrovima, morfijem, kiselinama i lužinama. Ima i bezazlenih uzroka. Neke osobe (osobito živčano preosjetIjive ) povraćaju zbog svakog nadražaja nepca i ždrijela, pa čak pri gutanju krute hrane, lijekova u tabletama i sl. Posebno treba imati na umu da povraćanje nastupa i pri ozljedi centralnoga živčanog sustava, mozga i produžene moždine . Tako ozljede glave, potres i kontuzija (tupi udar) mozga, razne upale i tumori mozga, neke bolesti uha i oka mogu izazvati teško, naporno povraćanje koje se ne da smiriti dokle god postoj i osnovno oboljenje . Posebna vrsta najtežeg povraćanja je tzv. mizerere, kad bolesnik povraća kroz usta izmet (sadržaj crijeva) .

ŠTO TREBA ZNATI KAD BOLESNIK POVRAĆA? Prije svega treba bolesniku pomoći da lakše povrati, poduprijeti ga s leđa ili ispod pazuha i podržati mu rukom čelo . Pred njega se namjesti veća zdjela (lavor, kanta), a grudi i trbuh zaštite pregačom ili najlonskom folijom da se ne uprska. Ako je bolesnik nesposoban da sjedne zbog poremećene svijesti , ako je u gipsu – ili zbog stanja nakon operacije, onda mu za vrijeme povraćanja treba okrenuti glavu u stranu i zaštititi posteljinu od onečišćenja. Kad se nadražaj na povraćanje smiri , makar prolazno, treba bolesniku obrisati usta, nos i lice vlažnom gazom da se malo osvježi i da se uklone ostaci bljuvotine, koja uvijek ima vrlo neugodan, kiseo zadah, a zatim isprazniti i oprati zdjelu te provjetriti sobu . Ako se posteljina i bolesnikovo rublje uprlja od povraćanja, treba ga izmijeniti. Posebno treba paziti na čišćenje i umivanje ako je nastupio » mizerere « . Bolesniku koji povraća ne daju se bez odobrenja liječnika napici ni hrana. I lijekove je najuputnije davati u injekcijama ili čepićima u crijevo. Osim toga, pri svakom nenadanom povraćanju – ako nije redovna popratna pojava bolesnikove osnovne bolesti (čir, rak, ozljeda mozga) – treba hitno ustanoviti uzrok povraćanja.

KOJI JE UZROK POVRAĆANJA? Prije svega, treba točno ustanoviti što je bolesnik jeo u posljednim obrocima, nije li progutao neki otrov, i koji , i kakve je lijekove uzimao posljednja dva dana. Svu sumnjivu hranu i sve sumnjive lijekove treba sačuvati za liječnički i laboratorijski pregled, jer će se time olakšati pružanje potrebne stručne pomoći . Uputno je također bolesniku i nakon prestanka povraćanja, bar dva do tri dana, ne davati hrane, a tekućinu (čaj , crnu kavu, voćni sok) samo ako je sa sigurnošću isključena ozljeda probavnih organa. Svakog bolesnika s teškim i upornijim povraćanjem treba podvrći liječničkom pregledu.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.