nedjelja, 12. veljače 2012.

Povezanost raka dojke i depresije

Stopa smrtnosti kod obolelih od raka je znatno veća ako te osobe istovremeno pate i od depresije

Kanadski naučnici smatraju da depresija kod pacijenata obolelih od raka smanjuje izglede za uspešno lečenje. Istraživanje je utemeljeno na analizi 26 ranije sprovedenih studija u kojima je učestvovalo 9.417 osoba kod kojih je dijagnostikovan rak.

Pokazalo se da je stopa smrtnosti znatno viša među pacijentima kod kojih su uočeni simptomi depresije. Podaci pokazuju da je kod pacijenata kod kojih je postavljena dijagnoza depresije, stopa smrtnosti bila čak 39 odsto viša od proseka. Istraživači dodaju da je uočeno povećanje rizika bilo nezavisno od drugih kliničkih karakteristika koje mogu da utiču na ishod lečenja.

Naučnici veruju da je ovakve nalaze moguće objasniti uticajem depresije na delovanje hormona i imunološkog sistema. Ranija testiranja na životinjama pokazala su da stres može da utiče na rast tumora i širenje karcinoma.
Istovremeno, osobe pogođene depresijom imaju i veći rizik za smanjenu gustinu kostiju, upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Jerusalimu. Ovi nalazi su utemeljeni na analizi rezultata 23 ranije sprovedena istraživanja u kojima je učestvovalo oko 24.000 ispitanika. Stručni časopis „Biološka psihijatrija" navodi da su osobe pogođene depresijom imale u proseku znatno manju gustinu kostiju i izrazito veći rizik od osteoporoze, što je bilo znatno izraženije kod žena koje pate od depresije, posebno onih koje još nisu ušle u menopauzu.

www.serbianforum.org


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.