srijeda, 1. veljače 2012.

Nagle vremenske promjene su opasne

Toplotni udar koji je u utorak zahvatio cijelu Hrvatsku, iznenadio je i same meteorologe. 33,7 stupnja u svibnju s toplomjera u Maksimiru nisu očitali od 1949. godine otkako ta stanica radi. Premašen je rekord iz 2003. godine od 33,4° C. Na Griču, gdje je malo hladnije, izmjereno je 33,4° C a samo su 34,3° C iz 1868. godine bili toplije nego jučer!

Nedavna nagla promjena vremena i naglo zatopljenje ne zadaju muke samo kroničnim bolesnicima nego i većini odraslih kojima atmosferski poremećaji uzrokuju niz smetnji. Riječ je o stvarnim smetnjama koje se javljaju zbog neprilagođenosti organizma meteorološkim i klimatskim promjenama.

Zato je važno da smetnje uzrokovane promjenom vremena, kao i loše raspoloženje koje također donose nagle promjene, ublažite pravilnim reakcijama.
Za vrućih dana između  11   i 17 sati ne izlažite se suncu, odjenite laganu odjeću, najbolje pamučnu, i obavezno zaštitite glavu.
Pijte puno tekućine, ponajprije običnu vodu, i ne pretjerujte s ledom. U organizam unosite dovoljne količine vitamina C. Ukoliko ste u mogućnosti, izbjegavajte automobile, a boravite li u klimatiziranim prostorima ne pretjerujte s hladnoćom, kako ,kada izađete, ne biste doživjeli toplotni udar.
Najosjetljivija skupina na nagle vremenske promjene su mala djeca koju za velikih vrućina nikako ne biste smjeli izlagati suncu. Morate li u grad s djetetom, pokušajte ga nositi u naručju. Iako tradicionalna medicina meteoropatima, tj. ljudima osjetljivima na nagle vremenske promjene, ne nudi konkretna rješenja, neki pripravci, poput vitamina i minerala pomažu organizmu da se lakše privikne na novonastalu situaciju.

Sve poslove koje možete odgoditi i nisu hitni pokušajte odraditi u jutarnjim i večernjim satima. Nemojte ugrožavati svoje zdravlje jureći užarenim asfaltom - dajte svom organizmu vremena da se postupno prilagodi na nove uvjete.

izvor: www.moh.hr
Autor: MoH/www.vecernji.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.