četvrtak, 9. veljače 2012.

Morska bolest (kinetoza)

Nebo je plavo, more tirkizno a vi ste, sjajnih očiju i rumenih obraza, vani na palubi suncem okupane jedrilice koja se njiše na valovima. Njiše se i uranja. Uranja i valja se. Valja se i naginje. Naginje se i ljulja. Ljulja se i izranja. Izranja i tone. Tone i zapljuskuje. Zapljuskuje i bućka. Bućka i mućka. Naginje se i valja i ljulja i talasa. Bućka i mućka i okreće želudac oko pasa. I prije nego što ste toga svjesni, drhtavo i munjevito lansirate svoj ručak u blještavu tirkiznu vodenu površinu. Sve oko vas čini vas bolesnima.

Francuzi to zovu maldemer, i čak i najiskusniji mornari mogu od nje bolovati. U zraku, to je zračna bolest. Na zemlji, to je automobilska bolest. Zatim postoji bolest vožnji u zabavnom parku – barem jedan posjetilac dnevno pozeleni na nekoj od vožnji. No, sve je to isti osjećaj – taj mučni, nelagodni osjećaj koji se zajedničkim imenom naziva bolest kretanja.

Bolest kretanja nastaje kad mozak primi krivu informaciju o okruženju. Da bi održao naše tijelo u ravnoteži, naš osjetilni sustav neprekidno skuplja informacije o okruženju i šalje ih u naše unutarnje uho, te poput kompjutora, sredi informacije i šalje ih dalje u mozak.

Kad naš sustav ravnoteže osjeti nesklad između onoga što osjeća unutarnje uho i onoga što vide naše oči, dolazi do bolesti kretanja. Ne mora je svatko dobiti, ali signali su vrlo jasni onima koji je dobiju. Vrti nam se. Znojimo se. Koža nam postaje blijeda. Osjećamo mučninu. I ako se stvari ne poboljšaju, povraćamo.

Kad već osjetite da simptomi dolaze, bolest kretanja je vrlo teško zaustaviti, osobito ako ste došli do kritične točke – obično je to kad počne mučnina. Ali sljedeća ljekovita sredstva mogu pomoći u olakšavanju simptoma i možda u njihovu skracivanju. Još bolje, ona mogu spriječiti da se simptomi uopće pojave sljedeći put kad se budete njihali i valjali, valjali i njihali na lijepim poslijepodnevnim valovima.

Mislite o ugodnostima kretanja
Bolest kretanja djelomično je psihološka. Ako mislite da ćete povratiti, vjerojatno i hoćete. Umjesto toga, skrenite svoje misli na nešto lijepo.

Prepustite njegu bolesnoga nekome drugome
To je česta pojava. Nalazite se na ribarskome brodu. Sve je dobro dok se tko ne razboli. Gledate ga suosjećajno, možda mu čak i ponudite rame za naslon. Ne prođe dugo, vi ste sljedeće bolesno tijelo. Zatim slijedi još jedno. To je teorija domina u akciji. Iako to zvuči okrutno, najbolje ćete učiniti ako ignorirate druge koji su bolesni. Inače ćete ostati zajedno s njima u istoj košari.

Izvucite nos iz neugodnih mirisa
Neugodni mirisi poput plinova iz motora, ulovljene ribe u stražnjem dijelu broda ili pripremanje sendviča od sardine mogu doprinijeti nastanku mučnine. Uperite svoj nos u drugome smjeru.

Opušak van
Ako ste pušač, možete misliti da će vas Cigareta smiriti, odvratiti bolest kretanja. Pogrešno mislite. Dim cigarete može samo doprinijeti izazivanju mučnine. Ako ste nepušač, zavucite se duboko u nepušački dio zrakoplova, vlaka ili autobusa ako osjetite nelagodu u želucu.

Putujte noću
Šanse za pojavu bolesti kretanja smanjuju se kad putujete noću jer ne možete vidjeti kretanje onako dobro kao danju.

Nemojte se sprijateljiti s neprijateljskom hranom
Ako vas određena hrana ne voli dok mirujete, još manje će vas voljeti dok se krećete. Iako obilni obroci za vrijeme vašeg putovanja mogu izgledati primamljivo, ne pretjerujte.

Samo naprijed, osvježite se
Odvratite mučninu udišući svježi zrak. Dok ste u autu, otvorite prozor. Na brodu, stojte na palubi i udahnite morski povjetarac. U zrakoplovu, uključite ventilaciju iznad glave.

Promislite prije pića
Previše alkohola može ometati način na koji mozak prima informacije o okruženju i može izazvati simptome bolesti kretanja. Još više, alkohol se može otopiti u tekućini u unutarnjem uhu, što može prouzročiti vrtoglavicu. Pijte umjereno dok letite ili putujete brodom.

Dobro se naspavajte
Umor povećava šansu za dobivanje bolesti kretanja. Stoga se naspavajte prije odlaska na put. Ako ste putnik u automobilu ili zrakoplovu, dobro će vam doći nekoliko trenutaka sna kako biste bar privremeno isključili potencijalno loše stimulanse.

Sjedite mirno!
Mozak vam je ionako već previše konfuzan bez dodatnih pokreta.
Glavu držite posebno mirno.

Sjedite sprijeda
U automobilu sjedite sprijeda i fokusirajte oči na cestu ili na daljinu. To će dovesti u ravnotežu signale iz vašeg tijela i vaših ociju.

Još bolje, sjedite na mjestu vozača
Kad ste iza volana, gledate ravno ispred sebe i imate dodatnu prednost predviđanja svake brze promjene u kretanju.

Čitanje ostavite za neko drugo vrijeme
Ne čitajte dok se vozite u autu, u neugodnom letu zrakoplovom ili putovanju brodom. Kretanje prometnog sredstva u kojemu se nalazite čini da se slova na stranici pomiču, što vam može dati jaku vrtoglavicu.
Ali ako baš morate čitati, postoje načini kako da to radite a da se ne razbolite. Između ostalih:
• Nagnite se u sjedalu i držite materijal za čitanje što bliže razini ociju.
• Nije čitanje ono što vas čini bolesnima, nego kut pod kojim čitate. Kad pogledate prema dolje dok putujete autom, vidljiva kretanja kroz prozore sa strane pogađaj u oko pod neobičnim kutom i to je ono što izaziva simptome. Ta metoda dovodi vaše oči u istu poziciju kao da gledate dolje u cestu.
• Držite ruke na sljepoočnicama kako biste blokirali akciju ili se leđima okrenite najbližem prozoru.

Pronađite najotpornije mjesto
Na brodu, uzmite kabinu u sredini broda, gdje je najmanje valjanja i njihanja. Na malome brodu takvo je mjesto teže pronaći, iako je kabina u prednjem dijelu broda bolja od krme.

Izađite na otvoreno
Ako ostanete zatvoreni ispod palube, osobito u loše zračenom prostoru, jednostavno izazivate problem. Izađite, izađite, gdje god se nalazili.

Usmjerite svoj pogled na nešto nepokretno
To će pomoći vašem sustavu da se vrati u ravnotežu. Ako stojite na brodu koji se ljulja i gledate horizont možete osjetiti mučninu jer će se ta crta obzora ljuljati zajedno s vama. Umjesto toga, usmjerite svoj pogled prema kakvoj nepomičnoj točki na nebu ili prema zemlj i u daljini.

Uzmite tabletu za prevenciju
Ako je bolest kretanja za vas nešto neizbježno, poput snijega u siječnju, razmislite o uzimanju kakva lako dostupnog lijeka kao dramamine ili sl. Kad ga uzmete nekoliko sati prije putovanja, može spriječiti pojavu simptoma. Jedna ili dvije tablete djeluju do 24 sata. Ali uzmite ih unaprij ed, jer neće biti efektivne kad simptomi već započnu.

Zapamtite, vrijeme liječi sve rane
To uključuje i bolest kretanja. Možete se osjećati kao da ćete umrijeti – zapravo, to bi moglo zvučati kao blagoslov – no, bolest kretanja ne ubija. Vaše će se tijelo eventualno prilagoditi okruženju na brodu – iako to može zahtijevati i nekoliko dana – i prestat će reagirati.
Stoga budite strpljivi. Stvari će postati bolje.


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.