ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Ugljenohidrati povećavaju rizik od raka

Istraživanje naučnika s Harvarda sprovedeno u Meksiku pokazuje da ishrana bogata ugljenohidratima udvostručuje rizik za pojavu raka dojke.
Dosadašnja istraživanja su pokazivala da visok procenat masnoća u ishrani povećava rizik obolevanja od raka dojke.
U istraživanju u kojem je učestvovalo 1866 žena su s američkim kolegama sarađivali i naučnici s Instituto de Salud Pública u Cuernavaci.
Utvrđeno je da žene kod kojih najmanje 57% unosa kalorija otpada na ugljenohidrate imaju 2,2 puta veće izglede da će oboleti od raka dojke nego što ih imaju žene s uravnoteženom ishranom.
Naučnici pretpostavljaju da uzrok povezanosti između unosa ugljenohidrata i rizika za rak dojke leži u povišenom nivou insulina koji može uticati na početak procesa deobe stanica.
Insulin može pridoneti i povišenju razine hormona estrogena u krvi koji je poznat faktor rizika za rak dojke kod žena koje još nisu ušle u menopauzu.
Povezanost između unosa ugljenohidrata i rizika za rak dojke je bila prisutna i nakon što su istraživači uzeli u obzir i druge faktore rizika poput indeksa telesne težine, socioekonomskog statusa, vremena prvog porođaja, broja djece te slučajeva raka dojke u porodici.


http://www.tvorac-grada.com/forum/
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.