petak, 17. veljače 2012.

Migrene s aurama povećavaju rizik od moždanog udara

Iako je  dosad veći broj istraživanja pokazao povezanost migrena i moždanog udara, zbog kompromitovane moždane cirkulacije, ovaj je put opisana povezanost ograničena na migrene s aurom.

Mlade žene koje često imaju migrene s aurom dvostruko su više izložene riziku od moždanog udara. Potvrda je to prijašnjih sličnih istraživanja, a stručnjaci tvrde da se rizik dodatno povećava ako je žena mlađa od 45 godina, puši i uzima kontracepcijske pilule. Aure označavaju skup simptoma koji prethode nadolazećoj glavobolji, najčešće sat vremena prije. Najčešće se iskazuju u obliku problema s vidom, kao što su svijetle ili bliješteće točke, slijepa područja vidnog polja, iskrivljeno vidno polje ili u obliku nekoga drugog osjetnog ispada.
Stručnjaci su ovaj put, naime, uzimali u obzir devet posljednjih studija, te tražili povezanost migrene i kardiovaskularnih problema.
Iako je istraživanjem iz 2004. godine utvrđeno da je rizik od moždanog udara dvostruko veći kod žena koje imaju migrenu, ovo je istraživanje povezanost ograničilo na migrene s aurama.
Istovremeno, nije otkrivena povezanost migrena i infarkta ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, no za 30 posto je bio povećan rizik od angine pectoris.

izvor: www.serbianforum.org
Vecernji.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.