subota, 18. veljače 2012.

Migrena se uspešno rešava akupunkturom i masažom

Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida

Glavobolja je među najučestalijim bolnim senzacijama u čovjeka, posebno osobe srednje životne dobi. Smatra se da dvije trećine populacije bar jedanput godišnje ima glavobolju. U najširem smislu pod glavoboljom podrazumijevamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata.

Iako postoji više uzroka, a time i vrsta glavobolja, prema etiologiji i patološkom mehanizmu te kliničkoj slici glavobolje dijelimo u četiri osnovne skupine: vaskularne, tenzijske, neuralgije, simptomatske glavobolje.

Poremećaji vida

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvata polovicu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida.

Prije napada, unutar 24 sata, često se javlja aura, što je naziv za takozvani znak ili predsignal prije pravog migrenskog napada, a može trajati nekoliko minuta do najviše sat vremena.

Najčešći oblici aure su: bljeskajuća tačkica u vidnom polju, jednostrani ispadi vidnog polja, jednostrani poremećaji osjeta ili motorike u ekstremitetima ili poremećaji govora, intenzivni osjećaj gladi, posebno za slatkim te nemir.

S obzirom na prisutnost aure, migrene mogu biti bez aure, s aurom ili s produženom aurom. Učestalost javljanja migrenskih napada vrlo je različita, nekoliko puta mjesečno ili nekoliko puta tokom života.

Nakon aure, koja u prosjeku traje 15 do 30 minuta, razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90 posto bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem.

Velik broj bolesnika tuži se na preosjetljivost očiju na svjetlost (fotofobija), jake zvučne ili mirisne podražaje. Pri kraju napada neki bolesnici izmokre veću količinu mokraće (poliurija). Napad migrene obično traje nekoliko sati, ali u većini slučajeva završava unutar 24 sata.

Žene češće pate

Žene pate od migrene češće od muškaraca - u odnosu najmanje 3:2. Napadi migrene često su u vezi s mjesečnicama pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko.

Napadi mogu biti uzrokovani i psihičkim stresom, fizičkim naporom, meteorološkim uslovima i naglom promjenom vremena. U osoba koje su osjetljivije, konzumiranje određene vrste hrane može provocirati napad: sir, čokolada, konzervirana hrana, alkohol, itd.

Od programa fizikalne terapije za liječenje migrenoznih tegoba preporučuje se akupunktura uz elektroterapiju i manuelnu mmasažu posebno vratnog segmenta. Takođe, se preporučuju vježbe za očuvanje funkcionalnosti, odnosno za očuvanje pravilnog protoka krvotoka.

Liječenje i prevencija

Liječenje akutnog napada migrene provodi se analgeticima i specifičnim lijekovima. Lijekovi za prevenciju primjenjuju se ukoliko su napadi migrene vrlo česti, obično 5-6 puta mjesečno i češće.

izvori: www.serbianforum.org
Dnevni avaz


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.