četvrtak, 16. veljače 2012.

Manjak testosterona kod muškaraca

O ženskom se klimakteriju zna sve. A šta je s muškim? Postoji li, na koji se način pokazuje i koje mu je ime? Dugo se mislilo da su samo žene žrtve prijelaznog razdoblja, jer menopauza nastupa naglo i uočljivo.

Nakon više od stoljeća poricanja, konačno se priznaje da i muškarci imaju problema koji ih muče u zrelim godinama, zajednički im je naziv andropauza, a uzrokuje ih smanjeno lučenje muških spolnih hormona testosterona.

No, za razliku od žena, kod muškaraca proces gašenja i mijenjanja spolnih funkcija traje 5, l0, pa ponekada i l5 godina. Zbog toga je njegova promjena sporija i slabije vidljiva.

Psihičke smetnje

Kako spolni hormoni utječu na niz fizioloških procesa u organizmu, postupno smanjivanje nivoa testosterona vodi nizu poremećaja. Tako se muški klimakterij najbolje prepoznaje po uočljivom padu potencije i libida, otežanom zadovoljavanju partnerice te rijetkim spolnim odnosima.

No, osim promjena na seksualnom planu, muškarca muče i brojni vidljivi pokazatelji andropauze. Najčešći su gubitak kose i dlaka, smanjivanje mišićne mase, a povećanje masnog tkiva te potreba nošenja naočala.

Osim toga, čitavo tijelo muškarca, osim lica i lobanje, postupno se smanjuje, a zbog slabljenja mišića, nastaju izobličenja, posebno grudnog koša. Mnogo ih se žali na umor, nesanicu, razdražljivost, depresiju....

Te psihičke smetnje često vode promjenama u ponašanju muškarca koje začude porodicu i prijatelje. Naprimjer, kada mačo vozač mirno dopušta da ga na cesti pretekne ko stigne ili kada žestoki sportaš za vrijeme sportskih vijesti zadrijema.

Mada se čini da su takve osobine muškarca prvenstveno povezane s karakterom, istraživanja pokazuju da presudnu ulogu imaju testosteroni. Ona pokazuju da od 30. pa do 80. godine života muškarac izgubi skoro 5O posto testosterona.

Budući da testosteroni potječu sintezu bjelančevina u organizmu, što povećava broj mišićnih ćelija, smanjivanje količine muških spolnih hormona krivac je i za gubitak tjelesne snage.

Od 30. do 40. godine života muškarac prosječno izgubi 6,5 kilograma mišića ili skoro l6,5 posto snage koju je imao na svom vrhuncu. Taj gubitak prati i pad obrambenog sistema te sve češća pojava reumatskih tegoba, upale želučane sluznice, upale bronhija.

Zdravstvene tegobe

I klasične muške bolesti, odnosno, bolesti srca i krvnih žila srca sve su učestalije. Sve ih češće muči i gubitak koštane mase. Iako su brojke više nego rječite, golemi broj muškaraca koje muče problemi vezani za andropauzu uporno izbjegava posjetu liječniku i otvoreni razgovor.

Kada manjak testosterona zagorčava život muškarcu, najbolje je potražiti pomoć obiteljskog liječnika. On će, prema potrebi, uputiti muškarca na pregled urologu, endokrinologu i na laboratorijske pretrage. Tek se nakon toga može odrediti terapija.

Budući da hormonska nadomjesna terapija može uzrokovati i nepoželjne posljedice, muškarci koji je uzimaju moraju biti pod nadzorom liječnika. Testosteronska terapija može voditi nakupljanju tekućine u tkivu, oštećenju jetre te pogoršanju postojećih bolesti, osobito visokog krvnog tlaka te srčane i šećerne bolesti. Zbog toga hormoni - da - ali oprezno.

Tableta, flaster, injekcija

Posljednih se godina u svijetu (kod nas rijetko) manjak testosterona sve češće rješava nadomjesnom hormonskom terapijom. Svoju dozu hormona muškarci mogu uzeti u obliku tableta, naljepnica, injekcija ili potkožnih umetaka. No, najdraže su im tablete.


Budući da testosteroni potječu sintezu bjelančevina u organizmu, što povećava broj mišićnih ćelija, smanjivanje količine muških spolnih hormona krivac je i za gubitak tjelesne snage


izvor: www.serbianforum.org

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.