srijeda, 15. veljače 2012.

Malinovo ulje smanjuje rizik od raka dojke

Antioksidansi polifenoli, koji se nalaze u hladno cijeđenom maslinovom ulju, smanjuju dejstvo gena HER2 koji utječe na razvoj raka dojke, pokazali su rezultati istraživanja španskih naučnika.


Havijer Menendez iz Katalonskog onkološkog instituta i Antonio Segura Karetero s Univerziteta u Granadi su, ispitujući koji su sastojci najefikasniji protiv raka dojke, utvrdili da nerafinisano maslinovo ulje dobrog kvaliteta sadrži veliki broj "fitohemijskih" sastojaka koji mogu da izazovu odumiranje kancerogenih ćelija, prenijeli su francuski mediji.

Naučnici su, međutim, istakli da rezultate njihovog "in vitro" istraživanja treba još potvrditi i na ljudima.

Ukoliko rezultati budućih istraživanja budu pozitivni, polifenoli bi mogli postati nova vrsta lijekova protiv raka, prenijeli su francuski mediji.

izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.