utorak, 7. veljače 2012.

Maslinovo ulje djeluje antitumorski !

Jedno špansko istraživanje pokazalo je da maslinovo ulje ometa rad gena koji podstiču razvoj i rast raka dojke. Pored toga, maslinovo ulje “isključuje” proteine od kojih zavisi opstanak ćelija raka.

Naučnici sa Univerziteta u Barseloni pokušali su da utvrde zašto se mediteranska ishrana povezuje sa smanjenim rizikom od različitih tipova raka. Došli su do zaključka da maslinovo ulje štiti od raka dojke jer u dodiru sa ćelijama raka napada tumor na više načina.

Istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima pokazalo je da maslinovo ulje ometa rad gena koji podstiču razvoj i rast opake bolesti kao što je rak dojke. Osim toga, maslinovo ulje na neki način “isključuje” proteine od kojih zavisi život ćelija raka.

Takođe, ova namirnica štiti i DNK zdravih ćelija od oštećenja koja u najgorem slučaju mogu da uslove kancer, tačnije, njegovo nastajanje, piše “Dejli mejl”.

Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu “Karcinogeneza”, a šef istraživačkog tima dr Edvard Esrih preporučuje da se dnevno uzima desetak kašičica kvalitetnog maslinovog ulja.

Ipak, naučnici ističu da je za ovakve efekte neophodno da maslinovo ulje postane deo svakodnevne ishrane.

izvor: www.zenskikafe.comKorisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.