subota, 4. veljače 2012.

Ljute paprike snižavaju krvni pritisak

Ljute paprike nisu rezervisane samo za one gurmane koje uživaju u pikantnoj hrani nego i za one koji žele da “obore” svoj krvni pritisak, tvrde kineski naučnici.

Čili paprika, kako je nazivaju u menijima širom sveta, više je nego odlična namirnica. Pored toga što hrani daje “vatreni” efekat, ona uspešno snišava krvni pritisak, saopštili su kineski naučnici. Oni takođe tvrde da u područjima gde se čili mnogo jede, hipertenzija se retko pojavljuje.

Pomenuti kineski naučnici su ustanovili da sastojak paprike koji joj daje ljutinu – kapsaicin – opušta krvne sudove. Ovo je potvrdila studija Trećeg vojnog medicinskog univerziteta u Kini, objavljena u časopisu Cell Metabolism.

Sastojci deluju tako da aktiviraju receptore u krvnim sudovima. To dovodi do povećane proizvodnje nitratnog oksida, molekule koja štiti krvne sudove od upala i oštećenja.

Ovo nije prva studija koja je proučavala vezu između kapsaicina i nižeg krvnog pritiska, ali je prva koja se fokusirala na dugotrajnu terapiju.

Naučnici još uvek ne daju precizan recept koliko bi dnevno trebalo da se pojede čili paprika a da se “obori” pritisak, ali ističu da je potrebno spovesti dodatna istraživanja na ljudima.

Profesor Zhiming Zhu, voditelj istraživanja, napominje da povišen krvni pritisak ima više od 20 posto stanovnika severozapadne Kine, za razliku od 10 do 14 posto u jugozapadnom delu zemlje, u kojem ljudi jedu poprilično ljute hrane.

izvor: www.zenskikafe.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.