subota, 4. veljače 2012.

Ljute papričice smanjuju bol

Sastojak sličan kapsaicinu, koji čini papriku ljutom, pronađen u ljudskom telu na žarištima bola. Naučnici veruju da bi blokiranje proizvodnje ovog sastojka moglo da zaustavi hroničan bol kod pacijenata.

Analiza i proučavanje ljutih papričica danas je na zavidnom nivou. Naime, naučnici pokušavaju da proizvedu novi analgetik koji bi mogao da blokira bol u samom korenu.

U studiji grupe istraživača sa Univerziteta u Teksasu, objavljenoj u časopisu “Klinička pretraga“, navodi se da je sastojak kao što je kapsaicin, koji čini papriku ljutom, pronađen u ljudskom telu na žarištima bola. Naučnici veruju da bi blokiranje proizvodnje ovog sastojka moglo da zaustavi hroničan bol kod pacijenata.

Ljute papričice sadrže kapsaicin – on izaziva osećaj “požara” u ustima prilikom konzumiranja tako što povezuje receptore koji se nalaze u ćelijama unutar našeg tela.

Na sličan način, prilikom povrede, telo proizvodi supstance nalik kapsaicinu, odnosno masne kiseline nazvane metaboliti oksidisane linoleinske kiseline (OLAM), koje putem receptora izazivaju bol, objašnjavaju naučnici.

Vođa istraživanja, dr Kenet Hargrivz sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Teksasu, je sa svojim timom pokušao da ustanovi da li je moguće blokirati ove novootkrivene “puteve bola”.

Laboratorijski testovi na miševima pokazali su da isključivanjem jednog gena za receptore izostaje reakcija na kapsaicin.

“Ovo je značajan prodor u razumevanju mehanizama bola i kako ga efikasno suzbiti”, kazao je dr Hargrivz, navodeći da su on i njegov tim otkrili porodicu endogenih molekula sličnih kapsaicinu koji se luče prilikom povreda.

“Sada znamo kako da blokiramo te mehanizme novom vrstom terapija koje ne izazivaju zavisnost”, dodao je on.

Dr Hargrivz se nada da će novi analgetici biti u stanju da suzbiju razne oblike hroničnog bola, uključujući i bolove prouzrokovane teškim oboljenjima kao što su rak, artritis i fibromijalgija.

izvor: www.zenskikafe.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.