subota, 11. veljače 2012.

Lijekovi za smirenje

Zašto nisu dobri lekovi za smirenje ?
Koliko god nam se činilo bezopasnima, lekovi za smirenje i spavanje to nisu. Najnovija istraživanja pokazuju da oni povećavaju opasnost od smrti za čak 36 odsto.

Istraživanje koje je sprovela profesorka Ženevjev Belvil sa Psihološkog fakulteta pri Univerzitetu “Laval” u Kvebeku zasnovano je na podacima dobijenim od 14.000 Kanađana, starosti od 18 do 102 godine, koje je 12 godina prikupljao kanadski Statistički zavod, prenele su svetske agencije.

Tokom tog perioda preminulo je 15,7 odsto osoba koje su izjavile da su bar prethodnog meseca bar jednom popile neki lek za smirenje ili spavanje.

Kod onih osoba koje su izjavile da nisu upotrebljavale te lekove stopa smrtnosti je iznosila 10,5 odsto.

Nakon što je izuzela druge individualne razloge koji mogu da utiču na povećanje rizika od smrti, među kojima su konzumiranje alkohola, pušenje cigareta ili depresija, Belvilova je zaključila da upotreba lekova za spavanje ili smirenje povećava stopu smrtnosti za 36 odsto.

Naučnici, kako su prenele agencije, imaju više objašnjenja uzročno-posledične veze između tih lekova i smrtnosti kao što je njihov uticaj na brzinu reakcija, živost uopšte i koordinaciju pokreta, što može dovesti do padova i drugih nesreća.

Oni mogu izazvati i poremećaj disanja tokom sna i ihibiciju centralnog nervnog sistema, što povećava opasnost od samoubistva.


izvor: www.zenskikafe.com

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.