utorak, 21. veljače 2012.

Konjuktivitis

Uvod
Spojnica (konjunktiva) prostire se na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice do rožnice. Upaljena očna spojnica čini bjeloočnicu (skleru) crvenom za vrijeme konjunktivitisa..

Što je konjunktivitis?
Upala očne spojnice unutar kapka (konjunktive). Kod ljudi s dobrom higijenom uzročnik može biti virus, bakterija ili alergija.

Opis bolesti
Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija.
Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.
Postoje mnogi uzroci konjunktivitisa. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice i paraziti (rijetko). Bolest "crvenih očiju" je specifična bolest koju uzrokuje bakterija (jedna iz roda Haemophilus bakterija). Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među djecom, katkada uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može također pratiti običnu prehladu i osipe.

Tko obolijeva (faktori rizika)?
Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmia neonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid.
Rizično je i nošenje kontaktnih leća, a posebno dugo nošenje leća. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis.

Neke vrste konjunktivitisa:
virusni konjunktivitis;
alergijski konjunktivitis;
bakterijski konjunktivitis;
neonatalni konjunktivitis, inkluzijski konjunktivitis (bazenski konjunktivitis) uzrokovan bakterijom-klamidijom;
gonokokni konjunktivitis;
kronični konjunktivitis (trahom).
Simptomi:
Crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, iritacija (pečenje, svrbež) oka i kapaka, a očni kapci su često slijepljeni kod buđenja. Kod nekih virusnih konjunktivitisa može se imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo.
Kod alergijskoga konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Većina osoba ima i popratni rinitis. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

Koje pretrage može napraviti liječnik?
pregled očiju;
bris očne spojnice za analizu.
Liječenje:
Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku. Najbolje je da terapiju uvede i nadzire specijalist oftalmolog, a posebice u slučajevima kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. U blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji, tj. bez recepta.

Antibiotici, obično kapi za oči, učinkoviti su u liječenju bakterijskoga konjunktivitisa. Primjenjuju se nekoliko puta na dan. Bakterijski konjunktivitis može se izliječiti za nekoliko dana. Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar tjedan dana.

Kod djece s neonatalnim konjunktivitisom potrebno je sustavno liječenje makrolidima, kao što je azitromicin. Također je potrebno liječiti majku i njezina seksualnog partnera. Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina. Potrebno je liječiti i seksualnoga partnera. Prognoza nakon liječenja je obično dobra. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.

Komplikacije:
Ponovna infekcija u obitelji ili školi ako se ne primjenjuju preventivne mjere.
Posjetite liječnika ako simptomi traju duže od 3 ili 4 dana.

Prevencija:
Održavanjem higijene može se spriječiti širenje konjunktivitisa:
1.     Dobro operite ruke.

Prije primjene bilo kojeg lijeka za oči.
Nakon što u oči nanesete lijek.
Svaki put kad dodirnete oči ili lice ili brišete nosni sekret.
1.     Operite sve odjevne i ostale predmete koje dotaknete zaraženim očima:

odjeću;
ručnike;
često mijenjajte jastučnice.

1.     Ne posuđujte šminku za oči. Ako je infekcija uzrokovana bakterijom ili virusom, morate baciti korištenu šminku i kupiti novu. Redovno mijenjajte kozmetičke preparate za oči.

2.     Ne dirajte zaraženo oko jer će se infekcija proširiti na zdravo oko. VAŽNO je da nakon dodirivanja zaraženog oka ne dirate zdravo oko.Konjunktivitis se širi jako lako!!

3.     Ne posuđujte ručnike ili maramice!

4.     Pravilno se koristite i brinite o kontaktnim lećama!izvor: www.prirucnikbolestiblogger.ba
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.