srijeda, 15. veljače 2012.

Koji je vaš tip glavobolje?

Stres, hormonalna neravnoteža, dehidracija ili prevelika konzumacija tableta protiv bolova mogu izazvati glavobolju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, migrena je na 12. mjestu svih zdravstvenih stanja koja najviše pogađaju žene.

Kako biste pomogli sebi, važno je ustanoviti o kojoj je vrsti glavobolje riječ.

* Migrenu je vrlo lako prepoznati, jer su bolovi tako intenzivni i mogu trajati satima. Okidači mogu biti i razne vrste hrane, kao što je sir ili čokolada. Ako se migrene ne povuku poslije nekog vremena, neophodno je potražiti liječničku pomoć.

* Najčešći je oblik tenzijska glavobolja, od koje pati 75 posto svih pacijenata. Pretpostavlja se da je uzrokuju stres i anksioznost. Bol se javlja ne samo u glavi nego i u vratu te ramenima.

* Glavobolja koja se javlja u PMS-u često započinje nekoliko dana prije menstruacije i povezana je s nadutošću i grčevima.

* Glavobolja povezana s lijekovima najčešće se javlja ujutro, kada sasvim prestaje djelovanje tableta od prethodnog dana. Ponekada je dovoljno promijeniti lijek koji se uzima duže.

* Kofeinska glavobolja se, uglavnom, javlja tokom vikenda, kada se duže izležavamo u krevetu, zbog čega poslije uzimamo veću količinu kafe.

izvor: ljepotaizdravlje.bloger.hr

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.