četvrtak, 9. veljače 2012.

Kako se možete zaraziti sidom ?

AIDS (kopnica) zasad je neizlječiva bolest. Uzrokovana je virusom koji može biti prenesen spolnim odnosom, preko inficirane krvi i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenja.

Kopnica je uzrokovana virusom poznatim kao HIV. HIV oštećuje imunosni sustav, obrambeni mehanizam čovjeka. Osobe koje su oboljele od AIDS-a umiru zato što se njihov organizam ne može boriti s drugim bolestima.
Osobe zaražene HIV-om obično dugi niz godina nemaju nikakvih simptoma te bolesti. Mogu izgledati i osjećati se potpuno zdrave sve to vrijeme. Ali zaražen čovjek može zaraziti druge, bez obzira na to što nema simptome te bolesti.
AIDS je kasni stadij infekcije HIV-om. U prosjeku je potrebno 7-1O godina od trenutka infekclje da se bolest razvije.
AIDS je neizlječiva bolest, ali postoje lijekovi koji pomažu da oboljela osoba duže živi bez simptoma.
Svatko tko sumnja da je inficiran morao bi se posavjetovati s liječnikom i provesti testiranje na HIV. To je važno za one koji su inficirani, da nauče kako spriječiti da zaraze i druge osobe i kako da vode brigu za vlastito zdravlje.

HIV može biti prenesen:

seksualnim odnosom, tijekom kojega sjemena ili vaginalna tekućina inficirane osobe dolazi u tijelo druge osobe. U svijetu, od deset infekcija devet ih je dobiveno seksualnim odnosom.
nesterilnom iglom ili štrcaljkom prilikom uzimanja droge;
transfuzijom krvi, ako krv nije testirana na AIDS;
od inficirane žene tijekom trudnoće, porođaja i dojenja na dijete.
Najčešći načini prijenosa bolesti su spolni kontakt sa zaraženom osobom i uporaba nesterilnih igala i štrcaljki prilikom uzimanja droge
HIV ne može biti prenesen:

Nije se moguće zaraziti samo boravkom u blizini zaražene osobe ili dodirom s njom. Grljenjem, ljubljenjem, rukovanjem, kašljanjem i kihanjem virus se ne prenosi.
Virus se ne prenosi u dodiru s predmetima, kao što su npr. javne telefonske govornice, novac, rukohvati u sredstvima javnog prijevoza, uporabom pribora za jelo, čaša, ručnika, posteljine, bazena ili javnih kupališta , niti tijekom uobičajene njege bolesnika.
Ne prenosi se davanjem krvi.
Ne prenosi se preko domaćih životinja ni kukcima.
Osobe koje su sigurne da ni one ni njihovi partneri nisu inficirani i nemaju druge seksualne partnere, manje su izložene riziku od AIDS-a. Osobe koje u to nisu sigurne moraju u spolnom odnosu upotrebljavati prezervativ ili imati spolni odnos bez penetracije.

Uzajamna vjernost partnera koji nisu inficirani štiti oboje od HIV-a.
Veći broj seksualnih partnera povećava rizik infekcije.
Osobe s genitalnom upalom ili ranama, s iscjetkom iz vagine ili penisa, pod većim su rizikom da budu inficirane HIV-om i da inficiraju druge. Zato je važno liječenje svih genitalnih infekcija.
Čak i kada se rabi prezervativ, analni seksualni odnos je rizičniji od vaginalne ili oralne penetracije.
Pravilna uporaba lateks prezervativa u velikoj mjeri smanjuje rizik od zaraze HIV-om, ali jedini način da se apsolutno izbjegne rizik je spolna apstinencija i trajno vjeran odnos između dvaju zdravih partnera.
Svaki spolni odnos izvan uzajamno vjerne veze smatra se rizičnim ponašanjem.
Svaka injekcija nesterilnom iglom ili štrcaljkom, kao i uporaba tuđeg brijaćeg pribora može osobu izložiti infekciji.

U igli ili štrcaljki može ostati mala količina krvi od osobe koja ju je prethodno rabila. Ako je ta osoba inficirana HIV-om, a druga osoba upotrijebi istu iglu ili štrcaljku, virus može biti prenesen na tu drugu osobu.
Osobe koje si apliciraju drogu intravenozno pod posebnim su rizikom od AIDSa, pa tako i osobe koje imaju seksualne odnose s osobom koj a na taj način uzima drogu. Uzimanje droge samo je po sebi opasno, ali zbog dodatnog rizika od infekcije HIV-om oni koji uzimaju drogu intravenozno nikada ne smiju rabiti tuđe igle ili štrcaljke ili dopustiti da njihove rabe drugi.
Cijepljenje djece je sigurno jer se pri tome koriste sterilne igle i štrcaljke.
Kada je u drugim slučaj evima potrebno primati injekciju, to mora činiti osposobljena osoba (zdravstveni djelatnik) uvijek sterilnom iglom i štrcaljkom. Bušenje ušiju i drugih dijelova tijela, tetoviranje, akupunktura i zahvati na zubima nisu sigurni ako instrumenti koji se pri tome rabe nisu sterilni.


Žene zaražene HIV-om (human immunodeficiency virus) moraju dobro razmisliti o mogućnosti da imaju dijete i trebaju zatražiti savjet stručnih osoba. Izgledi su 1 : 3 da će dijete do rodenja takoder biti zaraženo HIV-om.

Žena koja j e inficirana HIV-om ima oko 30% šanse da rodi inficirano dijete . Većina inficirane djece umire prije treće godine života.
U većini zemalja moguće je testiranje na HIV. Rezultati testiranja pomažu parovima da odluče hoće li imati dijete ili ne. Kada je samo muškarac zaražen, žena se može zaraziti tijekom seksualnog odnosa dok pokušava zatrudnjeti i tako izlaže sebe i buduće dijete riziku .
Roditelji moraju svojoj djeci objasniti kako se HIV prenosi.

Osim vlastite zaštite i zaštite svog partnera, roditelji mogu pomoći i u zaštiti svoga djeteta od infekcije HIV -om tako da ga informiraju o načinu izbjegavanja infekcije i načinima prenošenja virusa i širenja infekcije.
Djeca također trebaju znati kako se virus ne prenosi. Ona moraju znati da nisu izložena riziku u socijalnim kontaktima s djecom ili osobama koje su inficirane. Djeca trebaju biti poticana da suosjećaju s osobama koje su inficirane HIV-om.
Svatko može pomoći u sprječavanju Širenja infekcije na novu generaciju.
Svatko ima pravo na testiranje i savjetovanje o AIDS-u/HIV-u, te na potpune informacije o bolesti.

Od obiteljskog liječnika kojemu je osoba u skrbi može se zatražiti informacija i/ili savjet. U nadležnim zdravstvenim ustanovama (npr. Klinika za infektivne bolesti, Zagreb) postoji mogućnost anonimnog testiranja na HIV.

Osobe koje imaju neku od spolno prenosivih bolesti izložene su deset puta većem riziku od infekcije HIV-om. Pravodobno liječenje spolno prenosivih bolesti smanjit će taj rizik.

Kod osoba oboljelih od neke spolno prenosive bolesti bitno je povećan rizik od infekcije virusom AIDS-a. To vrijedi i onda kada postojeća bolest ne izaziva uočljive simptome ili su oni blagi (svrbež ili iscjedak iz genitalnih organa). Od velike je važnosti odmah započeti s liječenjem bolesti te izbjegavati seksualne odnose u vrijeme liječenja.

Da bismo se zaštitili od spolno prenosivih bolesti, preporučljivo je:

izbjegavati rizično spolno ponašanje;
imati samo jednog spolnog partnera koji je zdrav;
upotrebljavati prezervativ (kondom) pri svakom spolnom odnosu izvan trajne vjerne veze;
upotrebljavati spermicidno sredstvo kao dodatnu zaštitu uz prezervativ
mokriti i oprati se odmah nakon spolnog odnosa;
nemati spolni odnos s osobom koja intravenozno uživa drogu ili je to radila u prošlosti.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.