srijeda, 15. veljače 2012.

Kako prepoznati premećaj štitne žlijezde?

Znoje vam se ruke? Srce vam pojačano lupa? Primjetili ste da vam kosa opada? Razdržljivi ste a dobar san niste imali već tjednima? Prepoznajete li se u ovim pitanjima ? Ako je većina odgovora pozitivna, prvo što bih ste trebali je otići svojem liječniku te zatražiti kontolu hormona štitnjače.


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas u svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi. Tako veliki broj oboljelih u stalnom je rastu jer je sve više ljudi pod svakodnevnim stresom i psihički se napreže, što rezultira bolestima štitnjače.


Kad štitnjača "poludi"

Štitna žljezda je endokrini organ smješten s prednje strane vrate. Ne postoji gotovo niti jedno tkivo ili organ u ljudskom organizmu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače. Štitna žlijezda luči dva važna hormona prijeko potrebna za normalno funkcioniranje i razvoj ljudskog organizma: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3).

Hormoni štitnjače u organizmu djeluju tako da povećavaju opću razinu metabolizma, pojačanje mentalnih procesa, ubrzanje rada srca, disanja i probave.

Hormoni štitne žlijezde djeluju i na cjelokupni neuroendokrini sustav, pa je utjecaj na ponašanje i opće raspoloženje velik, stoga je normalna razina hormona štitne žlijezde jedan od ključnih preduvjeta za normalno funkcioniranje organizma u cijelosti.


Debljanje, depresija i tuga

Poremećaj lučenja hormona štitnjače se može očitovati dvojako: kao višak ili manjak hormona. U slučaju suviška hormona što nazivamo hipertireozom dolazi do prejakog djelovanja na ciljna tkiva sa mnogobrojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje.

Prehrana za bolesnu štitnjaču

U slučaju manjka hormona štitnjače, hipotireoza, sva tkiva "pate od nedostatka energije", što dovodi do trajnog umora, depresije, pospanosti, debljanja, nakupljanjem tekućine u tijelu i poremećaja probave (zatvora). U slučaju manjka hormona tijekom razvoja djeteta, najviše trpi živčano tkivo, pa je hipotireoza jedan od najčešćih uzroka mentalne zaostalosti ( kretenizma ) kod djece.


Liječenje poremećaja štitnjače

Na osnovu ovdje nabrojenih simptoma možemo reći da hormonska aktivnost štitnjače igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja te na kvalitetu svakodnevnog života i zato je vrlo je važno prepoznati različite simptome, te posumnjati na bolest štitnjače i obratiti se liječniku za pomoć.

Osnovne pretrage koje će pokazati da li je rad štitnjače normalan moguće je napraviti u svim većim gradovima, a danas to podrazumijeva hormone štitnjače i TSH i ultrazvuk štitnjače. Ako nalazi krvi pokažu manjak, odnosno višak hormona, daljni specijalistički pregled kod endokrinologa je nužan.

Dugotrajno liječenje i obavezni godišnji pregledi

Za liječenje poremećaja rada štitne žlijezde najčešće se propisuje nadomjesna hormonalna terapiju u obliku tableta. Terapija se uvodi postepeno, a potrebna doza lijeka se obično definira nakon nekoliko mjeseci uzimanja lijeka. Nakon uvođenja lijeka ili promjene doze, treba proći određeno vrijeme, uglavnom je to preiod od šest tjedana, da se stvori ravnoteža nove razine hormona u krvi.

Liječnici naglašavaju da je vrlo bitno, posebice za žene, da se u godišnje sistematske preglede uključe i pretrage hormona štitnjače, kako bi se se eventualni problemi otkrili u začetku, te izbjegle fatalne posljedice poput gubitka mentruacije ili neplodnosti.

izvor: Daniela Marušić Bešić
Sheportal.net


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.