četvrtak, 9. veljače 2012.

Kako pobijediti depresiju ?

Depresija nije pad raspoloženje, već ozbiljna bolest koju treba liječiti, kao što se liječi dijabetes, visoki tlak i druge opasne bolesti.

Depresiju uzrokuje smanjeno lučenje serotonina u mozgu, stoga se ne može očekivati da se bolesnik “snagom volje” oraspoloži i pokrene, što mnogi neupućeni često savjetuju. Serotonin je tzv hormon sreće, stoga ljudi kod kojih se nedovoljno luči osjećaju tužno, bezvoljno, prazno – depresivno. U većini slučajevima potrebno je kemijskim putem, odnosno antidepresivima, podići razinu serotonina, nakon čega boelsnik osjeti poboljšanje, a u nekim slučajevima dolazi i do potpunog izliječenja.

Kod blaže depersije nije potrebno uzimanje tableta, odnosno antidepresiva, no kod težih epizoda, koje traju tjednima i mjesecima, uzimanje lijekova koji podižu razinu serotonina jedini je način da osoba prestane osjećati patnju i prazninu koja joj onemogućava normalan život.

Ukoliko ste dulje vrijeme depresivni, osjećate se tužno, razdražljivi ste, umorni, bezvoljni i gubite inetres za mnoge stvari koje su vas ranije zanimale, nemojte oklijevati potražiti stručnu pomoć. Obratite se svom liječniku, pronađite kakvog psihijatra ili psihologa koji će vam ukazati na rješenje problema. Njavažnije je da prestanete kriviti sebe i smatrati da ste slabi, lijeni, jer depresija je bolest koja se mora liječiti. Što duže budete odgađali odlazak k liječniku, to će vaša patnja duže trajati. Antidepresivi su iznimno učinkoviti u liječenju ove podmukle bolesti, a njihovo djelovanje primjećuje se već za 2 do 3 tjedna, kad se osoba osjeća bolje, odmornije, vedrije i optimsitičnije naspram budućnosti.

Uzimanje antidepresiva neće riješiti sve probleme, no pomoći će osobi da se s njima uspješnije nosi. Za ljude koji pate od depresije ključna je i tjelesna aktivnsot, boravak na svježam zraku te adekvatna prehrana koja uključuje mnoštvo namirnica bogatih B vitaminom (integralne žitarice, mahunarke, meso), koji jača živce. Uzimanje folne kiseline i B vitamina u kaspulama također može pomoći.

Nemojte čekati da depresija prođe sama od sebe, jer se to nikad ne događa. Već danas potražite pomoć i počnite živjeti život punim plućima.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.