nedjelja, 12. veljače 2012.

Kako nastaje rak dojke?

Istraživanje dr Džulije Brodi iz američkog instituta Sajlent spring otkrilo zabrinjavajuće podatke

Sredstva za čišćenje, kao i osveživači vazduha, veoma štetno deluju na zdravlje, a žene koje često koriste ove proizvode imaju dvostruko veće šanse da obole od raka dojke!


Istraživanja su pokazala da najveći negativni uticaj imaju mirisni osveživači vazduha, koji se menjaju više od sedam puta godišnje, sredstva za čišćenje rerni, preparati protiv insekata, sredstva za čišćenje buđi i poliranje nameštaja, jer u svom sastavu imaju hemikalije koje su kancerogene!

Uzrok je verovatno hemijski spoj, endokrini hormon (EDC), koji teoretski može uticati na rast ćelija raka, osetljivih na estrogen.

U poslednjem istraživanju dr Džulija Brodi iz američkog instituta Sajlent spring ispitala je 787 žena kojim je dijagnostifikovan rak dojke, kao i 721 ženu bez te dijagnoze, o načinu na koji čiste kuću. Rezultati su pokazali da žene koje su koristile kombinacije sredstava za čišćenje imaju 110 odsto više šansi da obole od raka dojke u odnosu na žene koje ne dolaze u dodir sa ovim sredstvima.

Žene koje imaju rak dojke i koje veruju da su hemikalije doprinele njihovoj bolesti kažu da su prekomerno koristile razna sredstva za čišćenje.

Rak dojke češći je kod starijih žena, što takođe može biti jedan od dokaza da dugotrajna upotreba raznih preparata u sredstvima za čišćenje može imati loše posledice na zdravlje.

Istina, istraživači kažu da će se vršiti dodatna ispitivanja kojima bi se ovi nalazi mogli potvrditi i da se radi na traženju konkretnih dokaza o povezanosti raka dojke i određene hemijske supstance.

Izazivači kancera!

mirisni osveživači vazduha
sredstva za čišćenje rerni
preparati protiv insekata
sredstva za poliranje nameštaja

izvor: www.serbianforum.org


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.