četvrtak, 9. veljače 2012.

Kako izlječiti ekcem ?

Postoji nekoliko oblika ove kožne bolesti koja je također poznata pod nazivom dermatitis. Zajednička obilježja svih oblika oboljenja su svrbež, crvenilo i oteknutost kože, nakon čega se pojavljuju plikovi koji cure i ponekad se mogu inficirati te na koži ostaviti krastave i oljuštene ožiljke.

Oko 90 % slučajeva izbijanja ekcema prvi put se pojavi tijekom dojenačke dobi, a oko polovica nestane do druge godine života. Samo malen broj ekcema pojavljuje se u odrasloj dobi.

Uzroci i liječenje Liječnici nisu sigurni što uzrokuje mnoge slučajeve ekcema. Ali zna se da jednu vrstu, poznatu kao kontaktni ekcem, u dodiru s rukama mogu izazvati kemijska sredstva, sredstva za pranje rublja, boje, nakit koji sadrži nikal pa čak i vrtno bilje. Kozmetički preparati i dezodoransi mogu izazvati ekcem na licu i tijelu. Kontaktni ekcem će se povući ako se alergen identificira i potom izbjegava. Ako se uzročni alergen ne može identificirati, liječnik može provesti alergenska ispitivanja na koži kako bi se otkrio uzročnik dermatitisa.

Druga vrsta ekcema je atopični ekcem koji se najčešće pojavljuje kod djece, u čijim obiteljima postoji povijest bolesti kao što je peludna groznica ili astma. Najbolja prevencija kroničnog atopičnog ekcema jest izbjegavati sve što može pogoršati njegovo stanje koliko god možete, na primjer, hladno, vjetrovito vrijeme i emotivni stres. Nemojte nositi vunene odjevne predmete u dodiru s kožom. Što češće brišite prašinu u prostoriji u kojoj spavate i nemojte upotrebljavati jastuke ili poplune punjene perjem.

Rane faze ekcema mogu se ublažiti uporabom losiona na bazi cinkovog oksida i željeznog oksida. U kasnijim fazama liječnici obično propisuju hidratizirajuća sredstva i steroide. Bolesnicima je obično teško suzdržati se od češanja zahvaćenih dijelova kože, no to samo pogoršava simptome i izaziva infekciju i krvarenje.

izvor: www.savjetnica.comKorisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.