utorak, 21. veljače 2012.

Kako eliminisati grinje?

Vodeni usisivač, sintetički tepisi, venecijaneri, držanje jastuka i prekrivača u zamrzivaču mogu vam olakšati život ako ste alergični na prašinu.

Najopasniji deo prašine su grinje, mikroorganizmi koji se hrane mrtvim ćelijama kože. Zato ih najviše ima u tepisima i krevetima.

Utvrđeno je da su grinje jedan od najvećih uzročnika alergijskih reakcija. Najbolji način da se zaštitite od ovih alergija jeste da smanjite nivo prašine i mikroorganizama, piše "Politika".

Grinje se veoma teško uništavaju uobičajenim načinima održavanja kućne higijene. Jedini efikasan uređaj je usisivač sa vodenim filterom, jer kod njega sva prašina i grinje ostaju u vodi.

Grinje ne podnose visoke i niske temperature, pa posteljinu treba prati u mašini na temperaturi većoj od 60 stepeni. Jastuk i pokrivač trebalo bi jednom mesečno, ako ste u mogućnosti, držati 24 časa u zamrzivaču spakovane u najlon kese.

Na žalost, treba se osloboditi i plišanih igračaka i jastučića koje ste, možda, čuvali još od detinjstva. I oni su melem za grinje. Ako vam je dete alergično i voli soje plišane igračke, pa ne možete tek tako da ih bacite, onda i njih jednom mesečno stavite u zamrzivač.

Zavese zamenite venecijanerima ili zavesama od specijalnog sintetičkog materijala koji ne sakuplja prašinu. Zidove farbajte bojama koje dozvoljavaju da se zidovi peru, visoke ormare zamenite komodama, sav nameštaj bi trebalo da je na nogicama kako bi se ispod njega mokrom krpom lako pokupila prašina.

Redovno otvarajte prozore kako bi svež vazduh ušao u stan. I to je vid borbe protiv prašine. Izbacite i suvo cveće.


Izvor: www.serbianforum.org
Tanjug
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.