utorak, 7. veljače 2012.

Kafa je zdrava za vaše srce

Holandki naučnicu su utvrdili da svakodnevno konzumiranje kafe i čaja čuva i štiti srce od bolesti. Do sličnih otkrića došle su i njihove kolege u Autraliji.

Ranije smo pisali o tome kako su naučnici u Australiji dokazali da čaj i kafa mogu pozitivno da utiču na naše zdravlje, tačnije, kako štite organizma od opake bolesti dijabetes.

Do sličnih rezultata došle su i njihove kolege u Holandiji.

Praćenjem zdravlja 40.000 ljudi tokom 13 godina, utvrđeno je da oni koji piju više od šest šolja čaja dnevno smanjuju za trećinu rizik da dobiju srčane bolesti. Rizik od bolesti srca smanjuju i dve do četiri kafe dnevno, prenosi BBC.

Mada efekat zaštite prestaje sa više od četiri kafe dnevno, čak i onima koji piju toliko, smrt od moždanog udara ili raka ne preti više nego onima koji kafu ne piju.

Čaj sadrži polifenole za koje se pretpostavlja da mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja i raka.

Kafa ima svojstva koja, u teoriji, istovremeno mogu povećati i smanjiti rizik: potencijalno povećavaju holesterol, ali suzbijaju zapaljenja povezana sa bolestima srca.

Studija koju je u junskom broju objavio časopis Američkog kardiološkog udruženja (Journal of the American Heart Association) ukazuje da oni koji dnevno piju dve do četiri šolje kafe ili čaja, time za 20 odsto smanjuju rizik od oboljevanja.

“U osnovi, to je dobra vest za one koji vole čaj i kafu. Izgleda da ti napici gode srcu, ne povećavajući rizik umiranja od nečeg drugog”, rekla je profesor Ivon van der Šuv, vođa istraživanja.

Međutim, Elen Mejson iz Britanske kardiološke fondacije (The British Heart Foundation) ukazuje da “pušenje cigareta uz kafu potpuno ukida bilo kakvu korist koju bi “odradila” kafa”.

Mejson naglašava da “u svakom slučaju treba imati na umu da je za održavanje srca u dobrom stanju ipak najvažniji zdrav način života”.

Izvor: www.zenskikafe.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.