četvrtak, 9. veljače 2012.

Kafa i šećerna bolest

Ma koliko gorka bila vaša kafa, ako bolujete od dijabetesa tipa 2, kofein može da poveca nivo šecera u krvi. Nezgodan je i onaj iz caja, bezalkoholnih pica i nekih tableta za glavobolju. Svakodnevno konzumiranje kofeina u kafi, caju ili bezalkoholnim picima kod nekih osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 može da poveca nivo šecera u krvi, utvrdili su nedavno britanski naucnici. Bezazlene nisu ni tablete protiv glavobolje koje cesto sadrže kofein.


One takode predstavljaju opasnost za povecanje nivoa šecera u krvi kod dijabeticara. Naucnici pretpostavljaju da kofein ometa proces kojim se glukoza iz krvi premešta u mišice i u druge celije u telu. Kofein može da poveca i proizvodnju adrenalina, što je takode okidac za povecanje nivoa šecera u krvi.

„Pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 2 i imaju problem s kontrolisanjem nivoa glukoze u krvi, a istovremeno vole da piju kafu, ovde posebno mislim na one koji dnevno konzumiraju više od cetiri šoljice kafe, savetujem da smanje kolicinu i ustanove jesu li primetili razliku”, savetuje Džejms Lejn sa „Djuk” univerziteta, i dodaje da pretpostavlja da ce kod nekih uslediti velika promena.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.