petak, 17. veljače 2012.

Jutarnja glavobolja

Glavobolju u samom početku treba prekinuti analgeticima i primeniti lečenje potrebnim lekovima, kao što su antiepileptici, antidepresivi i drugim blokatorima kako bi vas ubuduće manje bolelo


Pa dobro, dokle više! Dođe vam da počupate svu kosu sa glave jer od ranog jutra trpite nesnosne bolove. Ne znate više da li vas boli čelo, slepoočnice, potiljak ili teme. Imate osećaj da će vam uši otpasti, čujete svako šuškanje, smeta vam i najmanji izvor svetlosti, bubnja vam sa svih strana, a soba vam se vrti u krug. Pitate se ima li kraja tim nesnosnim glavoboljama koje vas s vremena na vreme bacaju u pravu agoniju. Od migrene na planeti pati više od milijardu ljudi. Migrenu čini čitav skup simptoma, kao što su nesvestica, umor, pojačana osetljivost na zvuk i svetlost, mučnina i povraćanje.

Hipersenzitivna čula
Postoje dve osnovne vrste glavobolje. Migrena sa aurom i ona bez nje. Migrenu bez aure karakteriše pulsirajuća glavobolja, koja je često praćena hipersenzitivnim čulima vida i sluha, a ponekad je izražena i preosetljivost na mirise. Kod migrene sa aurom prethode prolazne smetnje vida na oba oka (sužava se vidno polje) ili kratkotrajno trnjenje jedne strane tela. Glavobolju u samom početku treba prekinuti analgeticima i primeniti pravo lečenje potrebnim lekovima, kao što su antiepileptici, antidepresivi, blokatori kalcijumovih kanala... kako bi vas ubuduće što manje bolela glava.

Žene više boluju
Verovatno niste znale da su, prema istraživanjima Međunarodnog društva za glavobolju, upravo žene te koje mnogo češće boluju od migrene. Ženama koje migrena pogađa tri puta više nego muškarce glavobolja prouzrokuje neopisive emocionalne patnje. Prema jednom od istraživanja, pripadnice nežnijeg pola koje muku muče sa migrenom imaju osećaj da ne mogu više da kontrolišu svoj život, nedostaje im samopouzdanje, a rezultat drugog testiranja pokazao je da 18 odsto žena za raspad svoga braka krivi upravo migrenozna stanja. Iako medicina još nagađa uzroke nastanka glavobolje, najčešće se pominje genetsko nasleđe i neurološki poremećaji.

Preventiva i tretman
Doktor Sures Svarnarupi tvrdi da može lečiti i preventivno tretirati sve pacijente pomoću drevnog indijskog sastava azurvede ili takozvanog čišćenja duha i tela.
- Prvi korak lečenja migrene je pulsna dijagnoza kojom se za dve-tri minute okvirno utvrdi mentalno i fizičko stanje pacijenta. Problemi sa migrenom se redovno javljaju zbog nepravilne ishrane, lošeg načina života, spavanja po danu, kasnog leganja u krevet ili nesanice - kaže doktor Svarnarupi i dodaje da je za postavljanje potpune dijagnoze potrebna istorija bolesti.

izvor: Glas javnosti

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.