nedjelja, 19. veljače 2012.

Integralne žitarice su korisne za dijabetičare

Visok unos vlaknastih materija iz integralnih žitarica, kao i magnezijuma, smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2

Visok unos vlaknastih materija iz integralnih žitarica, kao i magnezijuma, smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2, tvrde stručnjaci nemačkog Instituta za ishranu u Potsdamu. Do ovakvog zaključka došli su na osnovu višegodišnjeg istraživanja sprovedenog na više od 25 hiljada ljudi između 35 i 65 godina. Među njima bilo je i 844 osobe obolele od dijabetesa tipa 2. Ustanovljeno je da su ispitanici koji su unosili najviše ovih materija za 28 odsto bili manje izloženi riziku za ovaj tip šećerne bolesti.

S druge strane, žene koje nedeljno pojedu jedanaest i više porcija integralnih žitarica(ovsena kaša, integralni smeđi pirinač, crni hleb, cerealije od integralnog zrna pšenice) smanjuju rizik od smrti uzrokovane zapaljenjskim poremećajem, ukazuju nutricionisti, na osnovu obavljenih istraživanja. Rizik od smrti smanjen je za trećinu u odnosu na žene koje ovakvu hranu ne konzumiraju. Ovakav režim ishrane ne odnosi se samo na hronične upale, nego i na dijabetes, astmu i srčana oboljenja.

Izvor: www.serbianforum.org

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.