Visok unos vlaknastih materija iz
integralnih žitarica, kao i magnezijuma, smanjuje rizik obolevanja od
dijabetesa tipa 2
Visok unos vlaknastih materija iz
integralnih žitarica, kao i magnezijuma, smanjuje rizik obolevanja od
dijabetesa tipa 2, tvrde stručnjaci nemačkog Instituta za ishranu u Potsdamu.
Do ovakvog zaključka došli su na osnovu višegodišnjeg istraživanja sprovedenog
na više od 25 hiljada ljudi između 35 i 65 godina. Među njima bilo je i 844
osobe obolele od dijabetesa tipa 2. Ustanovljeno je da su ispitanici koji su
unosili najviše ovih materija za 28 odsto bili manje izloženi riziku za ovaj
tip šećerne bolesti.
S druge strane, žene koje
nedeljno pojedu jedanaest i više porcija integralnih žitarica(ovsena kaša,
integralni smeđi pirinač, crni hleb, cerealije od integralnog zrna pšenice)
smanjuju rizik od smrti uzrokovane zapaljenjskim poremećajem, ukazuju
nutricionisti, na osnovu obavljenih istraživanja. Rizik od smrti smanjen je za
trećinu u odnosu na žene koje ovakvu hranu ne konzumiraju. Ovakav režim ishrane
ne odnosi se samo na hronične upale, nego i na dijabetes, astmu i srčana oboljenja.
Izvor: www.serbianforum.org
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete
pronaći na:
English sites: www.haelthydiet.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.