petak, 17. veljače 2012.

Hrana koja uzrokuje alergije

Za mnoge osobe koje imaju probleme sa alergijama, određene namirnice mogu biti okidači za pojavu simptoma karakterističnih za alergije, poput svraba ili osipa u ustima. Većina simptoma su blagi, međutim u nekim slučajevima znaci i simptomi mogu biti veoma opasni.

U slučaju alergije na određene namirnice, imuni sistem tretira proteine slične onima u polenu isto kao proteine koji se nekada nalaze u povrću ili voću i to su takozvane ukrštene reakcije.

Koje namirnice treba izbegavati?

Ukoliko ste alergični na ambroziju postoji rizik od alergije i na banane ili dinje, a trebalo bi da izbegavaju i lubenicu, paradajz, kao i tikvice, suncokret, čaj od kamilice, ehinacee i maslačka.

Alergični na trave treba da izbegavaju breskve, celer, paradajz, dinje i pomorandže.

Ljudi koji su alergični na polen breze mogu da imaju reakcije prilikom konzumiranja kivija, jabuka, kruški, breskvi, šljiva, komorača, korijandera, peršuna, celer, šargarape, lešnika i badema.

Zbog ovih činjenica ne bi trebalo da automatski zaključujete da ste alergični na određeno voće, povrće ili biljku. Dobro bi bilo da uradite alergološke testove, jer postoji velika verovatnoća da se pravi uzrok alergije krije negde drugo.

Ipak, izbegavajte namirnice koje vam ne prijaju.

izvor: Bebac


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.