srijeda, 22. veljače 2012.

Homeopatsko liječenje i njegove tajne

Za razliku od alopatske medicine, homeopatija primjenjuje princip "slično se sličnim liječi" i aktivira vitalnu snagu našeg organizma.
Homeopatija je grana alternativne medicine, koju je osnovao njemački liječnik Samuel Hahnemann u 18 stoljeću.
Ovaj djelotvoran sustav liječenja kod bolesne osobe stimulira prirodnu sklonost organizma prema iscjeljenju. Homeopatija koristi pripravke samo od prirodnih tvari u visoko razrijeđenim količinama.
Sama riječ homeopatija (od Grčkog homoios - slično i pathos - bolest) odražava njezino temeljno načelo - slično se sličnim liječi.

1. Slično se sličnim liječi - similia similibus curentur
Princip liječenja sličnog sličnim podrazumijeva liječenje bolesne osobe takvim sredstvom koje na zdravom čovjeku izaziva slične simptome.
Na primjer, kod rezanja luka javlja se iscjedak iz nosa i suze iz očiju. Slični simptomi pojavljuju se kod prehlade ili alergije. Zato kod liječenja alergije i prehlade homeopatija često koristi pripravak na bazi crvenog luka Allium cepa.
Hahnemann je došao do otkrića zakona sličnosti neovisnim putem, ali on nije prvi tko je počeo primjenjivati taj princip.
Zakon liječenja sličnog sličnim potiče još iz ayurvede . Taj princip je bio poznat i Hipokratu - ocu medicine. U svojim djelima De morbo sacro i De locis in homine Hipokrat je pisao o liječenju bolesti lijekom koji izaziva slične simptome.
Paracelsus - poznati švicarski liječnik 16. stoljeća - opisuje ovaj princip u svom dijelu "Paragranum".
O načelu sličnosti su pisali i jezuiti i filozof Descartes. Ovaj princip liječenja se može pronaći u kulturama mnogih naroda svijeta.

Za razliku od homeopatije, allopatska medicina koristi princip "suprotno se suprotnim liječi ".
Na primjer, kod infekcije se koriste antibiotici, kod vrućice - lijekovi za snižavanje temperature, kod upale - antiupalni lijekovi.
Homeopatija ide puno dublje od liječenja simptoma ili sporednog uzroka bolesti. Umjesto toga ona aktivira obrambeni sustav organizma i na taj način pomaže njemu da se sam izliječi.
Vraćanje prirodne vitalne snage organizma je drugo temeljno načelo homeopatije.

2. Vitalizam
Vitalizam je princip prema kojem bolesti nastaju zbog poremećaja vitalne ravnoteže u organizmu. Ovo načelo pronalazimo u svim drevnim medicinskim tradicijama svijeta.
U raznim tradicijama ovu vitalnu energiju su nazivali raznim imenima - chi, qi, prana, mana itd.
U ayurvedi ova vitalna energija se opisuje kao "prana" - životna snaga, koja teće u svakom živom biču i prožima cijeli univerzum.
Hipokrat je pisao o tome da "iators"  (liječnik) uspostavlja "stenos" - ravnotežu vitalne energije u tijelu bolesne osobe.
Postoje brojni faktori, koji mogu narušiti našu prirodnu ravnotežu. Prehrana, stres, način života, klima, zagađeni okoliš, posao, ljudski odnosi, čak i vrijeme mogu izazvati ovaj disbalans.
Ako se poremećaj ne popravi, to će na kraju uzrokovati gubitak zdravlja. Zato vračanje prirodne ravnoteže organizma je osnova holističkog liječenja.
Upravo taj princip koristi homeopatija. Homeopatski liječnik kod bolesne osobe nastoji pronaći uzrok poremećaja prirodne ravnoteže, a zatim ga korigira uz pomoć prirodnih homeopatskih pripravaka.

3. Informirani lijekovi
Razrjeđujući homeopatske pripravke Hahnemann je eliminirao toksičnost pojedinih sastojaka i na takav način omogućio korištenje otrova poput Belladonne, Mandragore i Aconituma u ljekovite svrhe.
Hahnemann je nastavio eksperimentirati sa sve većim razrjeđivanjem pripravaka. Paradoksalno, što je veće bilo razrjeđivanje, tim je djelotvorniji bio homeopatski pripravak.
Moderna znanost upozorava, da su homeopatski lijekovi razrijeđeni do te mjere, da više ne sadrže molekularne tragove lijeka. Ne mogu objasniti djelovanje homeopatskih pripravaka, pa ga pripisuju efektu placebo.
Međutim, placebo efekt ne djeluje kod beba, biljaka i životinja, gdje se homeopatija također pokazala vrlo učinkovitom.
Najnovija istraživanja vode objašnjavaju ovu tajnu homeopatije. Japanski znanstvenik Masaru Emoto je otkrio da voda ima pamćenje i može upijati i prenositi informaciju.
Informirani lijekovi se koriste ne samo u homeopatiji. U drevnoj ayurvedskoj medicini kod izrade lijekova su se izgovarale posebne mantre, koje su prelazile u lijek i davale mu još veću moć.
U današnje vrijeme alternativni liječnici koriste cijeli niz informiranih proizvoda: nakit, čaše, podloške za miš i vodu, naljepnice za mobitele itd.

Poznate osobe koje su koristile homeopatiju
Moderna medicina ne može objasniti 3 načela homeopatske medicine. Homeopatiju su proglasili šarlatanstvom, a njezino iscjeljujuće djelovanje pripisuju placebo efektu.
Ali iskustva brojnih korisnika govore drukčije. Homeopatija je bila i ostaje najpopularnijom granom medicine u svijetu. (Klasična medicina je tek na četvrtom mjestu nakon kineske medicine, homeopatije i fitoterapije.)
Lista poznatih osoba koje su koristile homeopatiju je dugačka, između njih su:
Darwin
Mark Twain
Bernard Shaw
Conan Doyle
Goethe
Bethowen
Chopin
Paul McCartney
George Harrison
Annie Lennox
Tina Turner
engleska kraljevska obitelj
Majka Tereza
barem 11 američkih predsjednika (Lincoln, Tyler, Hayes, Garfield, Arthur, Harrison, McKinley, Coolidge, Harding, Hoover i Clinton).

Popis homeopata: http://www.homeopatija.hr/popis/
Popis homeopatskih lijekova: http://www.homeopatija.com/proizvodi.php
Hrvatska udruga homeopata:  http://www.homeopatija.hr/

Izvor: www.alternativa-za-vas.com


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.