utorak, 21. veljače 2012.

Homeopatija i alergije

Homeopatija je tradicionalni način lečenja, koji je počeo da primenjuje nemački lekar dr Samjuel Haneman krajem 18. veka. Po svom pristupu, ovaj način lečenja je sasvim suprotan onom koji se primenjuje u alopatskoj (konvencionalnoj) medicini.

Homeopatija ne posmatra bolest kao izdvojen problem, već je sagledava kao posledicu fizičkog, emocionalnog i mentalnog stanja. Po ovom shvatanju, bolest je odbrambena reakcija organizma na određeni poremećaj. Stoga lekar homeopata usmerava lečenje na uzroke, a ne na posledice.

Homeopatski lekovi se naročitim postupkom dobijaju od biljaka, minerala i drugih prirodnih supstanci. Jeftini su i jednostavni za proizvodnju - može da ih napravi svaki apotekar.

"Radi se o prirodnom načinu lečenja, čiji je osnovni princip - slično se leči sličnim. To znači da će jedan lek, koji kod zdrave osobe izaziva određene simptome, da leči - kada te simptome prepoznamo kod bolesne osobe. Poznato je da većina ljudi 'plače' kada seče crni luk, da su im oči crvene i da ih peku. Kada se jave takvi simptomi pri nekim alergijama ili prehladama, može se dati homeopatski lek od luka.

U pitanju je značajna razlika u pristupu lečenja, u odnosu na konvencionalnu medicinu, gde simptome bolesti otklanjamo suprotnim sredstvima. Međutim, to samo trenutno smiri simptome, često ih i potisne, a posle se jave u jačem obliku", kaže sa sajt YU.mama dr Tatjana Lalić, homeopata i specijalista biorezonantne medicine.

Ona kaže da se homeopatskih lekovi biljnog, mineralnog i životinjskog porekla, napravljeni posebnim farmaceutskim postupcima. U izuzetno su niskim dozama, odnosno velikim razblaženjima osnovne supstance. Posebnim procesom potenciranja, homeopatska supstanca dobija svoja lekovita svojstva.

Lekovi su u obliku kapi, malih granula - lako rastvorivih u ustima, tableta, masti... Mogu da se kombinuju sa drugim, alopatskim lekovima.

U određenim slučajevima mogu da se kombinuju klasična i homeopatska terapija."Homeopatija je suptilan, efikasan, pre svega bezopasan, individualni metod lečenja - koji mogu da koriste svi, čak i trudnice i novorođene bebe", kaže Tatjana Lalić.

Ona kaže da se homeopatski lekovi primenjuju i u lečenju alergija.

Lekovi za polensku alergiju:

- Alium cepa: daje se kada postoji bistar sekret iz nosa (kao vodica), koji peče, potom kijanje, suzenje očiju, koje ne peku.

- Euphrasia: slično kao alium cepa, samo su 'obrnuti' simptomi za nos i oči. Ovde suze peku, a svetlost smeta očima.

- Sabadila: primenjuje se kada postoji nagon za kijanjem, svrab i golicanje u nosu.

- Arsenicum album_ daje se kada curi bistar sekret iz nosa, koji nagriza predeo oko nosa i gornju usnu - gde je koža crvena, potom zapušen nos.

- Natrium muriaticum: jako kijanje, sekrecija iz nosa, suzenje očiju.

- Postoje i mešavine polena trave, drveća, ambrozije... kao homeopatski napravljeni lekovi.

Alergije koje se najčešće javljaju kod dece:

- Respiratorne alergije (rinitis, sinusitis, bronhitis - sa ili bez opstrukcije, astma).

- Alergijski konjunktivitis.

- Kožne promene, dermatoze (koprivnjača, atopijski dermatitis...).

- Alergijske reakcije na hranu.izvor: www.serbianforum.org
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.