nedjelja, 12. veljače 2012.

Gorušica (žgaravica)


Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice. Gorušica ili osećaj pečenja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se bolest gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB. Ta bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, a ako se to desi javlja se osećaj pečenja. Sama bolest krije mnoge opasnosti, jer kod endoskopskog pregled, čak iako neko ima gorušicu, u 55 % slučajeva nema promena na jednjaku, dok se one registruju u oko 45 % slučajeva i to može dalje dovesti i do težih oštećenja, takozvanog Baretovog ezofagusa, koji je zapravo predkancerozno stanje, u kojem dolazi do metaplazije i pojave želudačnog epitela u jednjaku.

Uzrok nastanka
Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, tesne odeće, trudnoće ili debljine.

Klinička slika
Glavni simptom je bolni osećaj pečenja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kod infarkta miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.

 Lečenje

Gorušica se leči tzv. antacidima - lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Gelusil® Lac pokazao je odlične rezultate u terapiji gorušice. Ovaj antacid efikasno neutrališe višak želudačne kiseline i brzo otklanja bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline. Gelusil® Lac stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca i duodenuma. U skorije vreme za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori, kao što je Ranitidin u šumećim tabletama. Lekari ga rado preporučuju jer deluje već nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a pritom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptičkog ulkusa.Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih "inhibitora protonske pumpe" (pantoprazol, a to je Controloc), ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu. Većina bolesnika dobro reaguje na terapiju koja traje 4-8 nedelja, tako što se jedna tableta uzima ujutru, pre jela i u dozi od 40 mg, međutim, kada se prestane sa terapijom simptomi bolesti se veoma često vraćaju i zato veliki broj bolesnika mora da bude na, takozvanoj, terapiji održavanja, tačnije, da dnevno uzima neki iz ove grupe lekova u dozi od 20-40 mg i to – godinama.

 Prevencija

Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora. Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika. Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojačava izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.


dr Milan Jovanović

izvor: http://www.tvorac-grada.com/forum/

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.