četvrtak, 16. veljače 2012.

Gastroenteritis

Sinonimi:
Virusni gastroenteritis, Norwalk viroza, infekcija rotavirusom, enterična adenoviroza, "crijevna gripa"

Definicija: 
Upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.

Opis bolesti
Virusi uzrokuju 30 do 40 posto slučajeva infektivnog proljeva u razvijenom svijetu. Nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta, virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest.

Gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći vrlo zarazni rotavirus, Norwalk virus i neki serotipovi adenovirusa.

Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva u djece (najveća učestalost u djece u dobi od 3-15 mjeseci), a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom (obično s blažim simptomima). Rotavirusne infekcije se najčešće javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom.

Norwalk virus je glavni uzročnik epidemijskog gastroenteritisa u djece i odraslih tijekom cijele godine. Virusi koji su slični Norwalk virusu česti su kod djece školske dobi.

Epidemije virusnih proljeva obično se šire fekalno-oralnim putem. Isto tako je moguć prijenos s osobe na osobu kapljično. Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili u vodi za piće. Simptomi se pojavljuju od 1 do 3 dana nakon uzimanja zagađene hrane ili vode.

Tko ih dobiva?
Rotavirusi uzrokuju teške gastroenteritise kod dojenčadi i male djece. Teška dehidracija i smrt može nastupiti u grupi djece mlađe dobi. Virus uzrokuje 50% hospitalizacija djece sa proljevima. Epidemije se mogu dogoditi i u kolektivima kao što su domovi umirovljenika. Uglavnom do treće godine života većina je djece stekla protutijela na taj virus.
Gastroenteritis najčešće pogađa mlade, starije osobe i ljude s oslabljenim imunološkim sistemom. Učestalost je dvoje od tisuću ljudi.

Simptomi
vodenasti proljev (rijetko stolica sadrži sluz ili krv) koji kod rotavirusa traje 3-5 dana, kod Norwalk virusa 1-2 dana, a kod adenoviroze 1-2 tjedna).
grčevi u trbuhu
povraćanje u 90% bolesnika, a izraženije je u djece
mučnina
Dodatni simptomi koji mogu biti povezani sa bolešću
glavobolja
gubitak težine
povraćanje krvi
pretjerano znojenje
hladno-vlažna koža
bol u mišićima (mijalgija)
ukočenost zglobova
inkontinencija
temperatura iznad 39?C u 30% oboljelih
drhtavica
slabi apetit
Koje pretrage može napraviti moj liječnik?
Virusni gastroenteritis se dijagnosticira na temelju kliničke slike. Nalaz kulture stolice može isključiti bakterijske uzročnike bolesti.
Infekcije rotavirusima i adenovirusima mogu se brzo dijagnosticirati korištenjem komercijalnih testova (otkrivanje virusnih antigena u stolici).

Liječenje
Cilj liječenja je nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom. Antibiotska terapija nije učinkovita kod virusnih oboljenja. Općenito se ne primjenjuju lijekovi protiv proljeva, tzv. antidijaroici jer oni mogu produžiti infekciju. Mjere samoliječenja kako bi se izbjegla dehidracija uključuju uzimanje otopine elektrolita (oralna rehidracijska tekućina koja se može kupiti u slobodnoj prodaji) kako bi se nadomjestila tekućina izgubljena proljevom što je osobito važno kod male djece. Kako je rizik od dehidracije veći kod dojenčadi i male djece, roditelji moraju pažljivo pratiti broj pelena koje su promijenili dnevno kada je dijete bolesno. Soda i obična voda ne nadomještaju elektrolite potrebne djeci koja su dehidrirala od povraćanja i proljeva. Promjena prehrane obično će koristiti kod djece s proljevima dok proljev ne stane. Ne treba jesti jako masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba djetetu strpljivo davati male količine mlakog čaja od šipka ili pravog čaja.
Bolesnici s proljevima koji zbog mučnine nisu u mogućnosti uzimati tekućinu na usta možda će trebati infuziju, posebno mala djeca. Budite strpljivi s djecom i nudite im često manje količine ohlađenog čaja od šipka. Dijete može jesti uobičajenu hranu samo ne jako masnu i slatko.
Osobe koje uzimaju diuretike moraju biti pažljivi kod proljeva i možda će morati prestati uzimati diuretike za vrijeme akutne faze proljeva. (Uvijek je potrebno savjetovati se sa liječnikom prije nego se prekine terapija propisanog lijeka).

Očekivanja (prognoza)
Većina će se infekcija riješiti spontano. Djeca mogu biti teško bolesna zbog dehidracije koju je uzrokovao proljev.

Komplikacije
Dehidracija je glavna komplikacija.

Kontaktiranje liječnika
Potražite liječnika ukoliko ne možete nadoknaditi tekućinu, a javljaju se simptomi dehidracije, osobito kod malog djeteta, uključujući slabo izlučivanje mokraće, slabost ili vrtoglavica, suha usta, upale oči, udubljena fontanela (meka točka na glavi novorođenčeta i dojenčeta) i smetenost (konfuzija). Također se savjetujte s liječnikom ukoliko proljev traje više od nekoliko dana i ako je u stolici primijećena krv.

Prevencija
Većina se infektivnih mikroorganizama prenosi neopranim rukama. Prevencija se najbolje postiže kroz odgovarajući postupak sa hranom i pranjem ruku nakon korištenja toaleta i kad god su ruke uprljane.
Dojenje vjerojatno pruža određenu zaštitu od infekcije. Nakon mijenjanja pelena treba temeljito prati ruke sapunom i vodom, a samo mjesto mijenjanja pelena treba dezinficirati.

izvor: ww.prirucnikbolesti.blogger.ba
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.