srijeda, 15. veljače 2012.

Faktori rizika za ulkusnu bolest

Ulkusna bolest, vrijed, čir ili grizlica je ograničeno linearno oštećenje sluznice želuca i dvanaestopalačnog crijeva. To oštećenje prodire kroz mišićni sloj sluznice prema seroznom sloju, a nastaje pod djelovanjem hlorovodikove kiseline i pepsina.

Taj se "čir" pojavljuje u dijelovima probavnog sistema gdje postoji aktivnost želudačne kiseline i pepsina - u jednjaku, želucu, dvanaestopalačnom crijevu i dijelu tankog crijeva. Ulkus (čir) zarasta ožiljkom.

Hronična bolest

Ulkusna bolest nastaje kada se poremeti ravnoteža između odbrambenih i agresivnih faktora. U odbrambene faktore se ubrajaju: prirodna otpornost sluzokože želuca i duodenuma, želučana sluz (mukus), cirkulacija krvi u sluzokoži, želudačna sekrecija bikarbonata i obnavljanje ćelija poslije oštećenja sluznice. Agresivni faktori su: hlorovodikova kiselina i pepsin.

Iako ima svoje izrazite epidemiološke specifičnosti ulkusna bolest se po masovnosti može svrstasti u grupu hroničnih nezaraznih multifaktorijalnih bolesti kao što su: dijabetes, hipertenzija ili hronična obstruktivna plućna bolest.

Ulkusna bolest želuca i duodenuma je multifaktorijalna hronična bolest u čijem nastanku su prisutni:

1. većinski riziko faktori: Helicobacter pylori je prisutna kod 85-100 procenata ulkusa duodenuma i 70 procenata ulkusa želuca, upotreba nesteroidnih antireumatika i stres i

2. manjinski riziko faktori: pretjerano lučenje želudačne kiseline, virusne infekcije, vaskularna insuficijencija udružena sa kardiorespiratornim oboljenjima te bolestima jetre i pankreasa, genetske predispozicije, stres, alkohol i pušenje.

Brže starenje

Nikotin je najjači organski otrov, osnovni sastojak cigareta zajedno sa ugljenmonoksidom i ugljendioksidom koji se oslobađaju prilikom suhe destilacije. Djeca koja u razvoju puše, tokom života imaju problema sa vidom, sluhom i inteligencijom.

Nikotin djeluje na nerve i krvne sudove, tako da pušači nisu manje nervozni od nepušača. Koža kod pušača, kako kod muškaraca tako i kod žena, izgleda starija za deset godina u odnosu na nepušača!

Dokazano je da svaka cigareta povećava krvni pritisak i drži ga u patološkim vrijednostima dvadeset minuta! U mnogim kliničkim i eksperimentalnim ispitivanjima ustanovljena je uska povezanost pušenja i ulkusne bolesti.

Pušenje usporava liječenje ulkusa i utječe na pojavu recidiva, povećava rizik od komplikacija, te smrtnost, vjerovatno zbog kardioloških i pulmoloških posljedica pušenja, kao i agresivnije ulkusne bolesti.

Uočeno je da je pušenje važan riziko faktor za nastanak ulkusa ne samo prije nego i nakon eradikacije Helicobactera pylori.

Intenzitet pušenja

Kod pušenja nikotin blokira bikarbonatnu sekreciju pankreasa, izostaje neutralizacija hlorovodikove kiseline u duodenumu, što pogoduje nastanku ulceracije. Pušači imaju povećan rizik od želudačnog i duodenalnog ulkusa i to proporcionalan intenzitetu pušenja.

izvor: www.serbianforum.org

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.