srijeda, 1. veljače 2012.

Estrogen protiv multiple skleroze

Otkriće znanstvenika sa sveučilišta UCLA probudilo je novu nadu oboljelima od multiple skleroze, neizlječive autoimune bolesti koja pogađa godišnje milijune ljudi diljem svijeta. Veliki broj lijekova pomaže smanjiti simptome multiple skleroze, ali do sada nije otkriven ni jedan pristup koji bi mogao potpuno zaustaviti degeneraciju mozga.
Multipla skleroza je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav organizma počne napadati stanice mozga i leđne moždine. Neuroni vremenom počnu odumirati i u organizmu se očituju nebrojeni simptomi, od poremećaja vida do slabosti mišića ili čak potpunog gubitka kontrole nad njima.

 

Dr. Rhonda Voskuhl jedna je od članica znanstvenog tima što je otkrio posebnu vrstu estrogena koji izravno sprječava posljedice multiple skleroze na mozak. Rezultati ispitivanja na laboratorijskim miševima daju nadu oboljelima od te i drugih neurodegenerativnih bolesti. "Rezultati su nas jako obradovali i uzbudili. Naime, trenutačno dostupna liječenja multiple skleroze uspješno se bore sa upalnim aspektom ove bolesti, ali ne sprečavaju odumiranje moždanih stanica. Ovaj novi spoj je učinkovit u borbi s oba patološka procesa," kazala je dr. Voskuhl.
Problem s korištenjem spojeva koji spadaju u grupu steroidnih hormona, a novi spoj se ubraja u tu grupu, poznati su kao izazivači maligne proliferacije stanica u dojci, a i u nekim drugim žljezdanim organima. Dr. Voskuhl kaže kako je taj problem otklonjen, jer se taj posebni estrogen veže samo na jednu vrstu receptora koji ne izaziva rak.

"Problem smo riješili uporabom estrogena s vrlo neobičnim karakteristikama. On se naime veže samo za jednu vrstu receptora koji nema nikakvu ulogu u nastanku raka. Zato pretpostavljamo da ga možemo dati u velikim količinama kako bi u organizmu stigao do svih mjesta živčanog sustava koje bolest zahvaća, a u isto vrijeme stanice dojke ne bi niti primijetile njegovo prisustvo," kaže dr. Voskuhl. Potencijalna korist ovoga otkrića nije samo vezana za multiplu sklerozu. Istraživački tim se nada da bi ovaj spoj mogao biti uspješno oružje u borbi protiv Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
izvori: www.moh.hr
Autor: A.H. MoH
www.net.hr/zdravlje/


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.