srijeda, 15. veljače 2012.

Depresija u trudnoći

Iako se trudnoća donedavno smatrala životnim periodom u kome je žena zaštićena od bilo kakvih mentalnih oboljenja, sada se zna da će u proseku 10-20% žena tokom svoje trudnoće patiti od depresije.

Šta izaziva depresiju tokom trudnoće?

Za pojavu depresije tokom trudnoće odgovorno je puno faktora i pojava, a među najuticajnijim su:
postojanje depresije kao dela zdravstvene porodične istorije ili istorije PMDP-a (predmenstrualnog disforičnog poremećaja - ekstremnija vrsta PMS-a)
godine u kojima je žena trudna – naime, što je trudnica mlađa, rizik za pojavu depresije je veći
samački život povećava depresiju
deca – što ih više žena ima, veća je verovatnoća da će imati problema sa depresijom tokom naredne trudnoće
bračni sukobi i loša bračna situacija samo podgrevaju depresiju
ravnodušnost žene prema trudnoći pospešuje depresiju

Kakav uticaj i posledice depresija tokom trudnoće može imati?

Kao psihički poremećaj, depresija može imati izuzetno negativne prateće efekte i uticati na sposobnost ženske osobe da se brine sama o sebi tokom trudnoće. To se pre svega odnosi na nemogućnost pridržavanja preporuka lekara, loš san i redovnu i zdravu ishranu.

Depresija trudnicu može izložiti bespotrebnim rizicima od prekomerne upotrebe supstanci koje mogu nauditi detetu i njoj, a među njima su duvan, alkohol ili narkotici.

Najgore od svega je to što depresija može uticati na uspostavljanje zdrave veze između majke i deteta, što može imati dalekosežne negativne posledice i uticati na celokupan budući život deteta.

Na koji način trudnoća utiče na depresiju?

Stres koji se javlja tokom trudnoće može lako izazvati pojavu depresije ili ponovno javljanje i pogoršanje depresije ukoliko je osoba nekada u životu patila od nje.

Isto tako, postoji i veliki rizik od pojave depresije nakon porođaja ili postpartum depresije, koja može imati izuzetno ozbiljne posledice po majku.

Šta činiti ukoliko je žena pod uticajem depresije tokom trudnoće?

Priprema za dolazak prinove uvek je veoma zahtevna i ozbiljna, ali treba imati na umu da bi zdravlje uvek trebalo da bude na prvom mestu, jer ukoliko nije, to se neće odraziti negativno samo na ženu već i na bebu. Depresija može izazvati neželjene poremećaje tokom trudnoće i samog porođaja. Da do toga ne bi došlo, pre porođaja treba pripremiti sve do detalja. Tokom trudnoće treba smanjiti dnevne obaveze što je više moguće i raditi samo one stvari koje će trudnici pomoći da se opusti.

Ono što je takođe od izuzetno velikog značaja jeste otvoreni razgovor o stvarima koje ženu brinu, jer je podrška partnera, ukućana i prijatelja od neprocenjive vrednosti.

I dobro upamtite da se briga koju vodi žena-trudnica o sebi i svom zdravlju oslikava i na dete.

Izvori: www.serbianforum.org
Top zdravlje
Više o trudnoći na: www.zdravatrudnoca.blogspot.com

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.