subota, 4. veljače 2012.

Daske za sjeckanje su izvor zaraze

“Na prosečnoj dasci za sjeckanje mesa ima oko 200 puta više fekalnih bakterija nego na prosečnoj WC šolji”, kaže dr Čarls Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Arizona. Za to je kriva činjenica da većina ljudi samo ispira svoje daske, umesto da ih dobro opere.

“Sledeći put, kada budete sjeckali meso, radite to na čistoj podlozi: preporučujem vam da to bude daska za WC šolju. Na njoj se nalazi ubedljivo najmanje bakterija od svih površina u vašoj kući”, kaže pomenuti profesor. A mali zaseci od noža samo pogoršavaju stvar i pružaju savršeno utočište za razmnožavanje bakterija.
Da li ste znale da je izvor zaraze upravo na našoj radnoj površini u kuhinji?

Neophodno je svaku dasku nakon sjeckanja dobro oprati, a za sječenje ribe i mesa bolje su plastične daske od drvenih koje bi trebalo koristiti samo za sečenje voća i povrća.

Znate li šta je još strašno? Prljavština na vašoj krpi za sudove, flaši za vodu, čak i na kaišu vašeg ručnog sata. Krpa za brisanje mora da bude čista, upamtite to.

Ne želite da se zamarate razmišljanjem koliko često ste ove stvari oprali ili očistili, ali jedno je sigurno: jedna od njih mora da je bila uzrok barem jedne od vaših bolesti.

Vodite računa kakvo je vaše pripremanje hrane i kako odlažete hranu

U jednom istraživanju sprovedenom u SAD, koje je izvela grupa higijeničara, otkriveno je da je čak 28% kuća bilo teško zaraženo bakterijama, koje i na suvim površinama mogu da žive nedeljama, pa i mesecima, piše “Men’s Health."

“Računajte na ovakve stvari”, kaže dr Filip Tierno, mikrobiolog i imunolog na Univerzitetu Njujork i autor knjige “Tajni život bakterija”.

Zapravo, 50 do 80% oboljenja izazvanih hranom dobija se kod kuće, a ne u restoranima. U vašoj kući nema zdravstvene inspekcije koja vas kontroliše kako pripremate hranu. Nije laž da je vaš sopstveni stan najopasniji po vaše zdravlje.

Ali, pre nego što panično počnete sve da zalivate hemijskim sredstvima za čišćenje, opustite se. Budite jednostavno redovni u čišćenju kuće i onih njenih delova koji sigurno retko kome padaju na pamet – telefonske slušalice, tastature, slušalice (razne) plejer, su samo neke od njih. Tako ćete bakterije i viruse držati barem malo dalje od vašeg organizma.

izvor: www.zenskikafe.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.