petak, 17. veljače 2012.

Činjenice o alergijama

Priča o alergijama čini vam se jednostavnom: izloženi ste alergenima, poput prašine ili peludi, zasuze vam oči, kišete i osjećate se jadno. No, sigurno ćete biti iznenađeni kad pročitate neke nepoznate činjenice o alergijama.

1. Ako ste najstariji u svojoj obitelji, biti ćete skloniji alergijama.
Istraživači su u Britaniji testirali znakove alergije kod više od 1200 djece. Najviše znakova su našli kod prvorođenih, najvjerojatnije jer oni imaju različite uvjete u maternici, kažu istraživači.

2. Možda vaš kućni ljubimac ne uzrokuje vaše alergije.
Uzrok vaše alergije može biti nešto potpuno drugo - grinje iz kreveta vašeg psa, ili čak vašeg, plijesan ispod vašeg antiknog stolića u hodniku... Jedno istraživanje je pokazalo da skoro svi domovi u SAD-u imaju prepoznatljive životinjske alergene, iako tu uopće ne žive psi ili mačke. Alergeni se lako hvataju na odjeću i mogu biti otkriveni u školama, bolnicama, trgovačkim centrima, kinima i bilo gdje drugdje.

3. Pretila djeca i adolescenti imaju veći rizik od alergije.
Istraživači su analizirali podatke više od 4 tisuće ispitanika u dobi od 2 do 19 godina, te su otkrili da je kod pretilih sudionika bilo oko 26 posto više izgleda da imaju alergije, nego kod djece normalne težine. Stopa alergije na hranu posebno uznemiruje – 59 posto veća za pretilu djecu.

4. Imate probleme s disanjem? Ne brinite se za pluća, provjerite vaš želudac.
Ako se normalna ravnoteža mikroflore u želucu i crijevima poremeti, to može promijeniti cijeli imunološki sustav, pa tako vaše tijelo intenzivnije odgovara na uobičajene alergene kao što su pelud i prašina. Moderna prehrana i povećana upotreba antibiotika može biti glavni krivac. Zaštitite svoje tijelo s dijetom s malo šećera i puno sirovog voća i povrća.

5. Alergije mogu izazvati loš zadah.
Kod nekih ljudi suha usta uzrokovana uzimanjem antihistamina za alergije mogu uzrokovati loš zadah. Mali komadići hrane ostanu na jeziku i uzrokuju gadan miris. Redovito perite svoje zube.

izvori:www.serbianforum.org
Budi.in


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.