srijeda, 22. veljače 2012.

Botoks i migrena

Injekcije botoksa, poznatog po tome što "pegla" bore, mogu da se koriste i kao sredstvo za smanjenje učestalosti glavobolja kod pacijenata koji pate od hroničnih migrena, zaključili su američki stručnjaci s klinike Mejo u Skotsdejlu, u Arizoni.


Posle 24 nedelje tretmana botoksom kod gotovo 1.400 ispitanika izabranih metodom slučajnog uzorka, broj dana s glavoboljom se smanjio za oko 8,4 mesečno, preneo je Rojters. U kontrolnoj grupi, koja je dobijala placebo, broj migrenoznih dana među ispitanicima je u proseku smanjen za 6,6.

Ispitanici su pre ovog istraživanja u proseku imali po 20 migrenoznih dana mesečo i dve trećine njih je koristilo lekove protiv glavobolje bar dva puta nedeljno. Takvi pacijenti obično i ne učestvuju u standardnim istraživanjima sredstava za prevenciju migrene (kao što su analgetici i tzv. "triptani") jer se smatra da su isuviše onesposobljeni bolešću i otporni na medikamente.


Ispitanici su na početku istraživanja, kojim je rukovodio dr Dejvid Dodik, primili najmanje 31 injekciju botoksa u sedam specifičnih regija mišića vrata i glave i isto toliko posle 12 i 24 nedelje.

Neželjeni propratni efekti pojavili su se kod 63 odsto ispitanika, s tim što su u pet odsto slučajeva bili ozbiljnije prirode. Među češćim neželjenim posledicama botoks injekcija bili su bolovi u vratu ili slabost mišića.

Botoks nije na listi lekova protiv migrene koji je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA) tako da je trošak za jednu injekciju između 10 i 15 dolara. To znači da bi za minimum injekcija primenjenih tokom ovog istraživanja, pacijenti morali da izdvoje od 1.550 do 2.325 dolara. Pomenuto istraživanje finansirao proizvođač botoksa, američka kompanija "Alergan".
Izvor: www.serbianforum.org

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.