četvrtak, 9. veljače 2012.

Bol u stomaku

Akutna upala gušterače manifestira se iznenadnim bolom u žličici koji se širi pojasno, u osrčje ili prema mokraćnom mjehuru, a reflektira se u leđa. Bol je praćen strahom od smrti, a u internoj medicini pripisuje mu se najsnažniji intenzitet bola, zajedno s bolom trigeminusa (peti moždani živac) i bolom pokrenutog bubrežnog kamenca.
Uz bol se pojavljuju mučnina, povraćanje, nadutost, ponekad potkožni krvni podlivi, povišena temperatura, a dan-dva iza toga umjerena žutica. Preobilan i mastan obrok, alkohol, hladna voda i hladni napici često prethode napadu.


Nagli početak

Oboljenje počinje obično četiri sata nakon preobilnog masnog obroka ili konzumiranja većih količina alkohola, naglim bolom koji se povremeno pojačava i zrači u leđa.

Bol je toliko snažan i nepodnošljiv da izaziva kolaps ili šok. Praćen je strahom i osjećanjem bliske smrti, bolesnik povrati i do desetak litara vodnjikavog sadržaja. Dan-dva kasnije javlja se žutilo kože i sluznica.

Sve ove tegobe mogu biti praćene povišenom temperaturom, ubrzanim pulsom te niskim krvnim pritiskom uz disanje koje je ubrzano, a nekad i otežano. Mogu se naći znaci pleuralnog izliva i upala pluća. Trbuh je nadut, a onda tvrd sa defansom prednje trbušne stijenke.

Sedimentacija i leukociti su znato povišeni, često uz azotemiju što je loš prognostički znak! Pankreasni enzimi su također povećani, javlja se hipokalcemija, a zbog povraćanja, hipokalijemija, hipohloremija i alkaloza.

Zbog diselektrolitemije javljaju se i promjene na EKG-u. Početnu hipoglikemiju (nizak šećer) i edem gušterače može zamijeniti hiperglikemija (visok šećer), sa pojavom acetona u mokraći.

Nativni snimak trbuha ukazuje na crijeva puna plinova. Normalno ih nema. Obje dijafragme leže visoko. Debelo crijevo je meteoristično i napreskok spastično. U predjelu žučnog mjehura mogu se vidjeti sjene kamenaca.

Ozbiljan tretman!

Ovakav pacijent zahtijeva kliničko liječenje. Blaži oblici bolesti sreću se u 10 do 15 posto pacijenata i to kod starije populacije. U svakom slučaju, ovakav bolesnik zahtijeva ozbiljan tretman i detaljan program ispitivanja koji podrazumijeva temeljit laboratorijski pregled, internističku obradu i RTG snimke, kako bi se isključile infekcija pluća, infarkt miokarda, ulkus želuca ili gnojni procesi žučne kese i žučnih puteva.

Žene obolijevaju poslije 40. godine, a muškarci i u mlađoj dobi. Kod ženskog spola uzrok upale gušterače je oboljenje žuči i žučnih puteva, a kod muškog alkoholizam.

izvor: ljepotaizdravlje.bloger.hr

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

http://medicineadviser.blogspot.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.