ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Biljke za žene u menopauzi


Menopauza je period promena i preobraženja, baš kao i pubertet. Sastoji se iz tri stadijuma: izolacija, nerviranje i otkrivanje. Svaki stadijum zahteva nove snage i novo poimanje nas samih. Svaki stadijum ima posebne zahteve, posebne zadatke i posebne potrebe.
Zastrašujuće činjenice o menopauzi:

Menopauza nije skorašnja pojava, već misterija drevnih žena, sa posebnim darovima za žene koje mudro koriste svoju energiju.

Estrogen nije jedan hormon, već mnoštvo, i naša tela nastavljaju da proizvode estrogene čitavog života. Masno tkivo, a možda i materica, proizvode estrogene.

Biljni hormoni (fitosteroli ili fitoestrogeni) korisni su organizmu i, suprotno od prepisanih hormona, štite od raka dojke.

Nivo hormona u krvi žene najveći je u menopauzi.

Omiljene biljke za žene u menopauzi:

Ekstrakt ovsa (Avena sativa) jača nerve, pomaže u smanjenju duševnih nemira, potpomaže čvrst san, održava snagu kostiju i srca, pojačava libido. Tinktura deluje kao jak sedativ. Kaša od mešanih žitarica sjajan je način za unošenje ove biljke u organizam, ali izbegavajte pilule i kapsule. Ovsene kupke su izuzetno smirujuće.

Ekstrakt koprive (Urtica dioica) ojačava krvne sudove, smanjuje napetost, povećava energiju, pomaže u sprečavanju noćnih preznojavanja, jača krvnu sliku, štiti kosti i srce. Jesti kuvanu koprivu, još jedan je sjajan način da se iskoriste njene dobre strane, kao i korišćenje sirćeta od koprive. Poželjno je izbegavati zamrznute, osušene, u kapsulama, ili tinkture koprive, budući da su svi ti oblici nedelotvorni i precenjeni.

Tinktura svežih pupoljaka majčine dušice (Leonorus cardiaca) omiljena je kod žena u menopauzi, njihovih ćerki i njihovih majki. Nekoliko kapi (do 25 odjednom) smiriće duševne nemire, olakšaće lupanje srca (i ojačati srce), ublažiti jačinu valunga, pojačati vaginalnu lubrikaciju, promeniti i eliminisati PMS i menstrualne grčeve. Sirće od majčine dušice fantastično je sredstvo za jačanje i, hvala Bogu, ukusno je! Čaj je užasno gorak i ne voli ga 99 od 100 žena.

Bilo koji oblik, bilo kog dela maslačka (Taraxacum officinale) savršen je za dovođenje u red jetre, kontrolnog centra za valunge. Maslačak poboljšava probavu, naročito kalcijuma, olakšava lečenje glavobolje i pomaže funkciji jetre u obezbeđivanju stalne zalihe šećera u krvi. Vino od cvetova maslačka najelegantniji je način za uzimanje ovog leka, ali kuvano lišće i sirće (kao i ukišeljeni delovi biljke) od korena i/ili lišća takođe su izuzetno hranjiva sredstva za olakšavanje probave. Tinktura, naročito korena, smatra se najjačim lekom, ali ne sadrži hranjive materije koje grade kosti, tako da je lošije sredstvo od drugih oblika.

1998. Susun S. Vid


http://www.tvorac-grada.com/forum/
Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.